NE pecanju na plažama!
By redakcija On 28 srp., 2020 At 04:37 PM | Categorized As LifeStyle, Moda, Naslovnica, Reportaže, Vijesti | With 0 Comments

Hrvatska…

U sklopu kampanje „Poštujmo naše more”, Prijatelji životinja poručuju da pazimo na stanovnike mora

NE pecanju na plažama!

na plažamaU sklopu kampanje „Poštujmo naše more”, koju su Prijatelji životinja pokrenuli 2018. godine u suradnji s europskom krovnom organizacijom za dobrobit životinja Eurogroup for Animals, održano je niz aktivnosti kako bi se educiralo građane Hrvatske i turiste o poštovanju našega mora i života u njemu. Te aktivnosti obuhvatile su srednje ugostiteljske škole u Hrvatskoj, hotele, hostele, cateringe, restorane, trgovačke lance i trgovine, gradove i općine, knjižnice, medije koji objavljuju recepte s biljnim jelima na svojim portalima, neke od međunarodnih filmskih festivala, a u sklopu kampanje objavljeni su edukativni jumbo plakati, riblja kuharica s veganskim receptima „Zelena jela za plavo more” te tri animirana filma na temu zaštite životinja u moru, s ribom Jadranom u glavnoj ulozi.
na plažamaJedan od problema koji se želio istaknuti u ovoj kampanji jesu mučni prizori pecanja uz obalu u vrijeme turističke sezone te ribe i ostale morske životinje koje polako umiru na suncu na našim plažama i obalama. Ne treba smetnuti s uma i sigurnost kupača i plivača koji se znaju uplesti ili zakvačiti za udice tijekom plivanja i ronjenja. To je nešto što se može i mora promijeniti.
Poštujmo život u moru natpisne su ploče koje su Prijatelji životinja dizajnirali kako bi ih na plažamaponudili priobalnim lokalnim zajednicama da ih postave na svojim plažama u svrhu upozorenja mještana te domaćih i stranih turista. Prijatelji životinja i ove su ih godine nastojali potaknuti na strožu kontrolu i edukaciju kako bi svi bili upoznati s informacijom da je pecanje zabranjeno, odnosno da se na Jadranu ne smije loviti bez posebne dozvole koju izdaje Uprava ribarstva Ministarstva poljoprivrede. Općina Gradac ovoga se ljeta odazvala ovoj inicijativi i tako postala dobar primjer ostalim općinama i gradovima na Jadranu. Prijatelji životinja nadaju se daljnjem odazivu lokalnih zajednica i pozivaju građane da sami djeluju na način da upozoravaju turiste koji pecaju ili izvlače životinje iz mora.
Tim uglednih ekologa i ekonomista još 2006. godine upozorio je da će ribarstvo doživjeti potpuni kolaps jer će život u moru nestati do 2048. godine ako se nešto bitno ne promijeni u načinu postupanja prema svim oceanskim životinjskim vrstama. Jadransko more u izravnoj je opasnosti od izumiranja zbog pretjeranog izlova riba, klimatskih promjena, ali i zagađenja i sve intenzivnijeg turizma. Istraživanje objavljeno 2017. godine u časopisu „Scientific Reports” upozorava:
– Budući da se očekuje povećani utjecaj klimatskih promjena i pritisak ribarstva u Sredozemnome moru, postoji ozbiljan rizik da bi to moglo gurnuti sustav do ‘točke’ s koje nema povratka.

Foto: Press

comment closed