fbpx

Dokumentarna serija Redatelji od subote na TV

Na HTV2 serija Redatelji

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od subote, 9. listopada 2021. godine na Drugom programu (HRT-HTV2) u terminu od 12.50 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Redatelji.

Redatelji

Serija se bavi legendarnim filmskim redateljima 20. stoljeća, pravim inovatorima čiji je revolucionarni način režiranja filmsku industriju pretvorio u umjetnost.

Redatelji

U ranijim fazama svojih života, često bježeći od rata ili siromaštva, našli su svoj izričaj u kazalištu, a potom i na filmu, postavivši temelje jedne nove umjetnosti – filmske.

U seriji Redatelji se, u ulozi komentatora, pojavljuju Derek Malcolm, Neil Norman, Stephen Armstrong, dr. Bonnie Greer, nositeljica ordena Reda Britanskog Carstva, i Ian Nathan, a bit će prikazane i kultne scene iz filmskih klasika svakog od redatelja.

Prva epizoda bavi se Alfredom Hitchcockom, redateljem koji je definirao svoj vlastiti, jedinstveni stil filmskog stvaralaštva. Od svojih redateljskih početaka i filmova “Trideset i devet stepenica” i “Stanar”, preko filmova iz doba holivudskog glamura, kao što su “Sjever-sjeverozapad” i “Prozor u dvorište” pa sve do filmova s elementima strave kao što su “Psiho” i “Ptice”.

Foto: Press