SFF: ZG80 ispraćen ovacija publike
By redakcija On 17 kol., 2016 At 12:35 PM | Categorized As Film, Kultura, Televizija, Zanimljivosti | With 0 Comments

Sarajevo…

ZG80Dugoočekivani hrvatski film ‘ZG80‘ o rivalstvu nogometnih navijača prikazan je četvrtog dana 22. Sarajevo Film Festivala (SFF) u okviru ponoćnog programa ‘Pretpremijere’. Nakon projekcije filma ‘ZG80’ u sarajevskom Narodnom pozorištu, simpatičnu filmsku ekipu međunarodna pubilka je ispratila ovacijama. Uoči pretpremijere crvenim tepihom su uz redatelja Igora Šeregija i glavnog glumaca Renea Bitorajca (Krpa), prošetali nezaobilazni Marko Cindrić (Kizo), Matija Kačan (Filip), Filip Detelić (Buba), Domagoj Mrkonjić (Žuti), Miloš Timotijević (Rile), Mario Petreković (Zlatkec), scenarist Robert Cukina te marljivi producentski dvojac Tiha Gudac i Ljubo Zdjelarević.
ZG80 je akcijska komedija koja donosi priču o navijačkoj subkulturi te o društvu i problemima koji su okupirali mladež u predratnoj Jugoslavijim, a prema scenariju Ive Balenovića, scenaristu ‘Metastaza’ i Roberta Cukine, koji je u scenarij uveo elemente stvarnih događaja i likova iz perioda kad je nastajala navijačka skupina Bad Blue Boys. U predvečerje rata u Jugoslaviji, nogometni navijači kreću iz Zagreba na utakmicu u Beograd, gdje se sukobljavaju sa svojim najvećim rivalima – Delijama, navijačima Crvene zvezde. Publika koja ih prati na njihovom putu svjedoči uličnim sukobima, ali i novim prijateljstvima, stoga je ‘ZG80’ ujedno priča o prijateljstvu, lojalnosti i besmislu politike i rata u bivšoj Jugoslaviji.
ZG80Pod redateljskom palicom Igora Šeregija priču na filmska platna donosi izvanredna glumačka postava. Mladi glumci koji tumače uloge navijača svi redom djeluju kao autentični pripadnici fanatičnih navijačkih skupina.
Uz nezaboravnog i energičnog Renea Bitorajca, koji ponovno briljira u ulozi ‘nešto mlađeg’ Krpe, u filmu glume i Marko Cindrić, Filip Detelić, Marko Janketić, Matija Kačan, Domagoj Mrkonjić, Nikola Rakočević, Mijo Jurišić, Igor Hamer, Miloš Timotijević, Mladen Andrejević, Danica Maksimović, Iva Stefanović, Radovan Vujović, Lazar Miljković, Mario Petreković i Srđan Miletić.
Prema riječima redatelja filma Igora Šeregija, kojemu je ovo debitantsko ostvarenje, ‘ZG80’ je nastao kao svojevrsni prednastavak filma ‘Metastaze’.
ZG80– Ovim filmom nije mi bila namjera opravdati navijače, prikazao sam ih onakve kakvi oni jesu, iako mislim da smo malo romantizirali to vrijeme, prikazavši ih kao svojevrsne junake – zaključio je Šeregi.
Osiječki glumac Domagoj Mrkonjić, koji u filmu tumači legendarnog Žutog, objasnio je kako se za film pripremao družeći se s navijačima.
– Prije toga nisam bio na stadionu skoro petnaest godina. Navijači nisu nikakva druga bića, oni su obični ljudi, samo jako vole svoj klub. To su ljudi koji se znaju zabaviti i biti jedni uz druge i sa 20 kuna u novčaniku, uvijek su tu jedan za drugog i jako su humani – objasnio je Mrkonjić.
Svoju zagrebačku premijeru ‘ZG80’ očekuje već 29. kolovoza, a publika će ga u kinima diljem Hrvatske moći gledati od 1. rujna 2016.

Foto: Press

comment closed