fbpx

Pretpremijera hrvatskog filma ZG80 na SFF-u

Sarajevo…

Igor ŠeregiKako su se Krpa, Kizo, Filip i Dejo te ostala ekipa iz ‘Metastaza’ proveli na navijačkom gostovanju u Beogradu publika će saznati već 15. kolovoza u sklopu programa Pretpremijera Sarajevo Film Festivala.
Hrvatski igrani film ‘ZG80‘ svoju će pretpremijeru imati trećeg dana ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala. Riječ je dugometražnom prvijencu Igora Šeregija, akcijskoj komediji koja na humorističan način priča o navijačkoj subkulturi te o društvu i problemima koji su okupirali mladež u predratnoj Jugoslaviji.
Igor ŠeregiŠeregi je ZG80 snimio prema scenariju Ive Balenovića, scenaristu ‘Metastaza’ i Roberta Cukine, koji je u scenarij uveo elemente stvarnih događaja i likova iz perioda kada je nastajala navijačka skupina Bad Blue Boys.
Film ZG80 svojevrstan je prednastavak Metastaza, a vodi nas u posljednje mjesece predratne Jugoslavije u kojima susrećemo nešto mlađeg Krpu, Kizu, Deju i Filipa, te upoznajemo neke nove likove koji ih prate na navijačko gostovanje u Beogradu, gdje Dinamo igra protiv Zvezde i gdje ih očekuju njihovi tadašnji najveći rivali – Delije.
ZG80Ova utakmica pokreće niz događaja koji dovode do pravog navijačkog rata na ulicama Beograda. Međutim, usred kaosa svih mogućih zbivanja i sukoba navijačkog ludila nastaju i neka nova, čudna prijateljstva.
Lik Krpe ponovo tumači izvrstan Rene Bitorajac, a sjajnu glumačku postavu čine i Marko Cindrić, Filip Detelić, Marko Janketić, Matija Kačan, Domagoj Mrkonjić, Mijo Jurišić, Igor Hamer, Mario Petreković, Miloš Timotijević, Mladen Andrejević, Srđan Miletić, Danica Maksimović i drugi.
Igor Šeregi mladi je redatelj kojeg je festivalska publika imala prilike upoznati kroz kratkometražne uspješnice poput fima ‘Životinjsko carstvo’ (2012) ili ‘Poklon predsjednika Nixona (2014), a koji su prepoznatljiv po autentičnom humoru. Ne čudi, stoga, da je priču o surovom svijetu navijača mladi redatelj odlučio ispričati na jedan drugačiji, humorističan način.

Foto: Press