fbpx

Izložba ‘Hrvatska iz zraka’ otvorena u centru Milana!

Expo…

Hrvatska iz zrakaNakon što je izložba ‘National Geographic – Hrvatska iz zraka‘ postala hit u Hrvatskoj gdje ju je u 11 gradova vidjelo preko pola milijuna ljudi, otisnula se na put po svijetu i danas je službeno otvorena u Milanu u sklopu programa EXPO in Città.
‘Hrvatska iz zraka’ je najveći fotografski projekt u Hrvatskoj ikad. Autor Davor Rostuhar je sedam godina fotografirao Hrvatsku iz raznih letjelica, rezultat čega je 200 unikatnih fotografija koje na nov način Hrvatska iz zrakaotkrivaju prirodne i kulturne ljepote Hrvatske. Fotografije su premijerno prikazane u Zagrebu prije točno godinu dana, u domu HDLU gdje su srušile rekord posjećenosti tog kultnog galerijskog prostora. Nakon Zagreba izložba je krenula putovati po Hrvatskoj u formi postamenata koji se postavljaju u centralne prostore gradova (trgove, rive…), a hrane se sunčevom energijom da bi po noći mogli pružati rasvjetu fotografijama – što je koncept koji je prvi u svijetu osmislio Klub za ekspedicionizam i kulturu, nositelj projekta ‘Hrvatska iz zraka’. Izložba je dosad proputovala Dubrovnik, Split, Hvar, Zadar, Varaždin, Rijeku, Osijek, Koprivnicu, Čakovec i Pulu, a vidjelo ju je preko pola milijuna ljudi.
Generalni konzulat RH u Milanu, gdje se ove godine održava EXPO, prepoznao je potencijal tog projekta te je organizirao postavljanje izložbe u popularnoj ulici Corso Garibaldi u samom centru Milana. Projekt su podržali Turistička zajednica grada Zagreba, Hrvatska turistička zajednica, Zaklada Hrvatska kuća, Ministarstvo kulture i Ministarstvo poljoprivrede.
Hrvatska iz zrakaSlužbenom otvaranju izložbe jučer 18. lipnja 2015. godine prisustvovali su direktor HTZ-a g. Ratko Ivičić, Damir Grubiša, veleposlanik RH u Rimu, gđa Biserka Bucković, iz ureda gradonačelnika Zagreba, predstavnici Ministarstva kulture, Ministarstva poljoprivrede, TZ grada Zagreba, grada Hvara, brojni veleposlanici u Milanu i drugi uvaženi uzvanici kao i organizatorica izložbe konzulica RH u Milanu Iva Pavić i autor Davor Rostuhar. Talijanska publika moći će izložbu razgledati do 1. srpnja, a potom izložba nastavlja putovati Hrvatskom te će do kraja godine biti postavljena u Opatiji, Umagu, Šibeniku, Novalji, Vodicama, Korčuli i Gospiću, a već se planira postavljanje u drugim svjetskim metropolama iduće godine.

Foto: Press