fbpx

D.Rostuhar i M. Tanasovski: Motociklom do Zanzibara!

Multimedijalno predavanje…

RostuharVeliko multimedijalno predavanje ‘Motociklom do Zanzibara‘, naših dvoje poznatih putnika i putopisaca – Maje Tanasovski i Davora Rostuhara održati će se u Kinu Europa, Varšavska 3, u četvrtak 19.12.2013 u 21 sat (ulaznica 20 kn). Predavanje putuje po Hrvatskoj i susjedstvu već tri mjeseca, i u više od 40 gradova, vidjelo ga je već više od 5000 ljudi koji su bez iznimke oduševljeni… Inače, to je prvo poluvrijeme njihovog velikog putovanja od Zagreba do Cape Towna u Južnoj Africi na kojem su u 250 dana prešli 20700 km i 11 afričkih zemalja. Drugo poluvrijeme (od Zanzibara do Cape Towna) biti će prikazano sljedeće jeseni…
Maja Tanasovski i Davor Rostuhar u posljednjih nekoliko godina posvetili su se proučavanju Afričkog kontinenta. Davor Rostuhar (31) je slobodni pisac i fotograf koji već 12 godina putuje svijetom i objavljuje reportaže u National Geographicu, Meridijanima i drugim medijima, te je dosad objavio četiri uspješne knjige. Jedan je od najčitanijih hrvatskih putopisaca, a glavni urednik National Geographica za njega kaže da je „najveći pustolov među fotografima i najbolji fotograf među pustolovima“. Maja Tanasovski (27) je magistrirala studij političkih znanosti sa radom na temu afričke geopolitike, te se problemom Afrike planira baviti i na doktorskom studiju. Također studira i sinologiju (kineski jezik i kulturu) te je posebno zanima sve veći utjecaj  Kine u Africi.
RostuharMaja i Davor su 2010 godine izveli svoje prvo veće putovanje u Afriku i to motociklom od Zagreba kroz Zapadnu Afriku sve do države Togo koje je trajalo 6 mjeseci. Po povratku u Zagreb, napravili su multimedijalno predavanje „Motociklom po Zapadnoj Africi“ koje je obišlo cijelu Hrvatsku. Održali su predavanje u 25 gradova, a ukupno ga je vidjelo preko 4000 ljudi.
2012. godine krenuli su na novo veliko osmomjesečno putovanje istim motociklom od  Zagreba do Južnoafričke republike. Putem su istraživali i dokumentirali malo poznate kulture, običaje, arheološke lokalitete, itd, te izvještavali o tome za hrvatske medije kroz fotografije, tekstove i video. No, ovaj puta su svom putovanju dodali i humanitarnu dimenziju. Osmislili su projekt Afrika Aktiva, kojem je svrha u svakoj zemlji proučiti jedan afrički problem, izabrati jednu organizaciju koja se na uspješan i zanimljiv način bavi rješavanjem tog problema, ispričati njihovu priču te podržati ih donacijama koje su prikupili u Hrvatskoj. Također, u sklopu Afrike Aktive, Maja i Davor su sami organizirali nekoliko ad-hoc humanitarnih akcija koje su se bavile temama negativnih kulturnih običaja (žrvovanje djece u Etiopiji), siromaštva, AIDS-a u Malawiju, malarije u Mozambiku, rehabilitacije djece-vojnika u Ugandi, itd…

O PRVOM POLUVREMENU PUTOVANJA
RostuharMaja Tanasovski i Davor Rostuhar prešli su 10 000 kilometara od Zagreba do Zanzibara u četiri mjeseca od studenog 2012 do ožujka 2013. Putem su istražili i upoznali neke od najfascinantnijih afričkih kultura, mjesta i običaja.  Evo nekoliko trenutaka s putovanja:
– U Egiptu su proputovali malo poznatim ‘Putem oaza’ kroz Bijelu pustinju – jedan od najljepših predjela najveće pustinje na svijetu – Sahare.
– U Sudanu su istražili slabo poznate sudanske piramide, kojih je više od egipatskih, potpuno su drugačijeg stila gradnje, a čak ni većina Sudanaca ne zna za njihovo postojanje.
– U Khartoumu, glavnom gradu Sudana – jedne od najrepresivnijih i najneslobodnijih država svijeta, gdje je humanitarni rad ili zabranjen ili strogo kontroliran od države, potajice su se pridružili udruzi koja pomaže djeci s ulice koja su ostala siročad nakon što su im roditelji poginuli u ratu koji bijesni na granici sa Južnim Sudanom i na zapadu zemlje – u Darfuru.
– Na sjeveru Etiopije, posjetili su neobično mjesto Lalibela gdje su crkve isklesane u stijenama i gdje stanovništvo već tisućljeće i pol prakticira izvorni oblik biblijskog kršćanstva. Te su crkve Lalibele posjetili za vrijeme najvećeg godišnjeg festivala – Timkata.
– U Etiopiji su izveli ekspediciju do nevjerojatnih plemena doline rijeke Omo koja žive tradicionalnim polu-nomadskim, pastoralnim životom u divljini, a poznati su po ukrašavanju velikim tanjurima u donjim usnicama. Proučili su neobične običaje inicijacije, preskakanje preko bikova, dobrovoljno bičevanje žena, i žrtvovanje „proklete“ djece „mingija“. Surađivali su s udrugom Omo child koja spašava „mingije“ od smrti i radi na zaustavljanju tog brutalnog običaja, te su ih podržali donacijom AfrikeAktive.
– Na sjeveru Kenije, preživjeli su zloglasnu cestu Moyale – jednu od najopasnijih i najtežih cesta u Africi gdje somalijski odmetnici gađaju putnike kopljima kako bi ih opljačkali.
– U Tanzaniji su popeli Kilimandžaro – najvišu planinu Afrike
– A nakon svega, pošteno su se odmorili na tropskim plažama Zanzibara.
– i još mnogo, mnogo toga…

Foto: Press Scena.hr