fbpx

Joško Eterović ‘Ekscelentnost materije’

Galerija Kranjčar…

Joško Eterović– Sastavni dio ove izložbe zaigravanje je površine jakim namazima ili raznim materijalima. Na taj način osvijetljenjem postaje vidljiv međuprostor koji nas odvodi dalje od realnog – rekao je o djelima izloženim u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar umjetnik Joško Eterović.
Sinoć je u Galeriji Kranjčar otvorena izložba Joška Eterovića ‘Ekscelentnost materije‘. Odabir slika Joška Eterovića nastalih tijekom posljednje tri godine potvrđuje ono što o umjetniku odavno znamo, osobito njegovu jednostavnost, uvjerljivost i perfektnost. Ali i njegovo odlično snalaženje u materiji – platnu, drvu i pleksiglasu, podcrtano srazom bijele i crne boje.
Uz pomoć jednostavnih instrumenata – ravnala i šestara, Eterović je precizno komponirao svoje slike i ostao vjeran sebi, osobito svojoj geometrijskoj strogosti, apstrakciji i redukcionizmu. I uspio naglasiti i potaknuti na još jedan mogući pogled na materiju.
Joško Eterović– Dvije su to krajnosti njegova umijeća u kojima se ogleda sva širina njegovih likovnih kvaliteta. Ono za čim Eterović u svojim eksperimentima traga jest prije svega modernitet – ističe Dominique Narran, kustos izložbe i Eterovićev dugogodišnji prijatelj i pratitelj njegovog stvaranja još pariških dana, koji je u predgovoru kataloga napisao:
– Dakako, većina ovih djela jest lijepa, ali riječ je o ‘bizarnoj ljepoti’, da citiramo Baudelairea. Još i danas, kao što je u prošlosti bio slučaj s njegovim velikim ciklusom Kamenolom, možemo uživati u umjetnikovoj sposobnosti da nam pred oči iznese vizualno iznimno snažna platna, ali i da ostvari pročišćene, suptilne, pa čak i minimalističke slike i bareljefe.”
Joško Eterović živi na tri adrese – u Rijeci, Zagrebu i Parizu, i u sva tri atelijea stvara predano i plodno. I tako već više od četiri i pol desetljeća, od prve izložbe 1970. u pariškoj Galerie de Beaune, pa sve do ove koja krasi nisku izložaba Galerije Kranjčar u kojoj će se u sredinom svibnja pod nazivom „Mentalni sklop” i ove godine nanizati brojni radovi vrsnih umjetnika.
Izložbu možete pogledati sve do 3. svibnja 2016. godine.

Foto: Press