Joško Eterović ‘Ekscelentnost materije’
Piše: redakcija On 20 tra., 2016 At 10:03 AM | Categorized As Događanja, LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Galerija Kranjčar…

Joško Eterović– Sastavni dio ove izložbe zaigravanje je površine jakim namazima ili raznim materijalima. Na taj način osvijetljenjem postaje vidljiv međuprostor koji nas odvodi dalje od realnog – rekao je o djelima izloženim u zagrebačkoj Galeriji Kranjčar umjetnik Joško Eterović.
Sinoć je u Galeriji Kranjčar otvorena izložba Joška Eterovića ‘Ekscelentnost materije‘. Odabir slika Joška Eterovića nastalih tijekom posljednje tri godine potvrđuje ono što o umjetniku odavno znamo, osobito njegovu jednostavnost, uvjerljivost i perfektnost. Ali i njegovo odlično snalaženje u materiji – platnu, drvu i pleksiglasu, podcrtano srazom bijele i crne boje.
Uz pomoć jednostavnih instrumenata – ravnala i šestara, Eterović je precizno komponirao svoje slike i ostao vjeran sebi, osobito svojoj geometrijskoj strogosti, apstrakciji i redukcionizmu. I uspio naglasiti i potaknuti na još jedan mogući pogled na materiju.
Joško Eterović– Dvije su to krajnosti njegova umijeća u kojima se ogleda sva širina njegovih likovnih kvaliteta. Ono za čim Eterović u svojim eksperimentima traga jest prije svega modernitet – ističe Dominique Narran, kustos izložbe i Eterovićev dugogodišnji prijatelj i pratitelj njegovog stvaranja još pariških dana, koji je u predgovoru kataloga napisao:
– Dakako, većina ovih djela jest lijepa, ali riječ je o ‘bizarnoj ljepoti’, da citiramo Baudelairea. Još i danas, kao što je u prošlosti bio slučaj s njegovim velikim ciklusom Kamenolom, možemo uživati u umjetnikovoj sposobnosti da nam pred oči iznese vizualno iznimno snažna platna, ali i da ostvari pročišćene, suptilne, pa čak i minimalističke slike i bareljefe.”
Joško Eterović živi na tri adrese – u Rijeci, Zagrebu i Parizu, i u sva tri atelijea stvara predano i plodno. I tako već više od četiri i pol desetljeća, od prve izložbe 1970. u pariškoj Galerie de Beaune, pa sve do ove koja krasi nisku izložaba Galerije Kranjčar u kojoj će se u sredinom svibnja pod nazivom „Mentalni sklop” i ove godine nanizati brojni radovi vrsnih umjetnika.
Izložbu možete pogledati sve do 3. svibnja 2016. godine.

Foto: Press

comment closed