fbpx

Galerija Kranjčar: Đorđe Jandrić i Fernando Pessoa!

Mentalni sklop…

Fernando PessoaU zagrebačkoj galeriji Kranjčar otvorena je peta po redu izložba iz ciklusa Mentalni sklop koja predstavlja novi umjetnički par sljedbenik-mentor: Đorđe Jandrić kao sljedbenik te Fernando Pessoa kao mentor. O samoj povezanosti umjetnika publika je mogla saznati iz ugodnog, uvodnog razgovora kustosa izložbe Mladena Lučića i Đorđa Jandrića.
Peti po redu par, koji zagrebačka galerija Kranjčar predstavlja u ciklusu Sljedbenik – mentor, nešto je drugačiji od dosadašnjih. Naime, prvi put se radi da mentor ne djeluje u istom ili sličnom mediju kao njegov sljedbenik, da nije osoba koju je sljedbenik poznavao ili živio s njegovim radovima, kao što je i prvi put da sljedbenik (ako to u ovom slučaju uopće tako možemo nazvati) pronalazi mentora isključivo u mentalnom okružju, ne samo nadahnut njegovim Galerija Kranjčarstvaralaštvom, već i otkrivši analogije u idejnoj provedbi  ni po čemu sličnih umjetničkih postupaka. Đorđe Jandrić je čitajući Fernanda Pessou osjetio istinske poveznice, ne toliko s njegovom poezijom, koliko s prijenosom forme (poezija-kip) iz iskustvenog u transcendentalno, odnosno iz realnog u meta jezik. Stoga se u svojim novim radovima ne služi isključivo citatima Pessoine poezije, već uspostavlja lucidni dijalog otkrivajući dodirne točke, ali i nalazeći asocijativno – inspirativna uporišta koja koristi za svoja daljnja skulpturalna istraživanja.
I ovaj put među mnogobrojnom publikom nalazila su se zanimljiva lica iz kulturnog i društvenog života Hrvatske:  Dunja Vejzović, Christian Romanowski, Vlasta Delimar, Anica Kovačević, Boro Popovčak, Boris Greiner, Vanja Babić, Joško Lokas, Dean D., Koraljka Kovač, Tomislav Bahorić i mnogi drugi.

Foto: Press