fbpx

Otvorena izložba ‘Mentalni sklop’!

Galerija Kranjčar…

Mentalni sklopSinoć je u zagrebačkoj galeriji Kranjčar otvorena četvrta po redu izložba iz ciklusa Mentalni sklop koja predstavlja novi umjetnički par sljedbenik-mentor: Denis Krašković kao sljedbenik te Marija Ujević Galetović kao mentor. O samoj povezanosti umjetnika publika je mogla saznati iz ugodnog, uvodnog razgovora kustosa izložbe Mladena Lučića s umjetnicima Marijom Ujević Galetović i Denisom Kraškovićem. Posezanje za renesanim uzorom kao modelom nije u Denisa Kraškovića slučajno jer ima nešto renesansnog u njegovom liku i djelu. To se prije svega može očitati u Kraškovićevoj  svestranosti i sveprisutnoj duhovitosti baziranoj na humanističkim načelima što ga približuje  Homo ludensu tog doba, britkom i konstruktivnom, a prvenstveno dobrohotnom komentatoru, onom tipu kroničara koji su puni razumijevanja za ljude i događaje svojeg doba, a kakvih danas gotovo da više nema. Taj priziv renesanse, ispravnije humanizma osjeća se i u radu Marije Ujević Galetović, prvenstveno u njenoj javnoj plastici.  Takav osjećaj ne proizlazi nužno iz forme kipa već iz njegova  promišljanja, odnosno ideje koja suvremenim oblikovnim jezikom potencira ono humano.  Druga poveznica ovih umjetnika je sklonost pop-artističkoj misli, u Mentalni sklopMarije više prisutna u njenim stvaralačkim počecima, a u Denisa permanentna, premda ga se nikako ne može okarakterizirati kao pop-artističkog umjetnika. Oboje autora dotakli su tu problematiku u prolazu svog stvaralaštva, ali reference su vidljive i stilski apsolutno podržavaju njihove kreativne kiparske ideje premda se radi  o potpuno drugačijim polazištima, kao i drugačijem estetskom i idejnom svjetonazoru. Treća poveznica kod ovih autora je njihova neskrivena ljubav prema životinjama, što je evidentno kroz njihov maštoviti animalistički izraz gdje se ističu životinjske karakterne osobine.  Autori nam tim skulpturama, slikama ili crtežima jasno emaniraju plemenitost i prostodušnu dobrotu tih bića, odnosno onih karakteristika kojih se današnji čovjek s neprekrivenom lakoćom odrekao.
Mentalni sklopOdnos mentor – sljedbenik nipošto se ovdje ne smije shvatiti isključivo kao odnos profesor – učenik, mada će ova serija od deset izložbi sigurno imati i takve primjere. Pod pojmom mentor ovdje se prvenstveno misli na osobu, ne nužno iz likovnog svijeta, koja je svojim djelovanjem ili dijelom svog opusa umjetnička ili životna inspiracija autoru koji barem jednim djelom stvara pod duhovnom aurom i inspiracijom svog trenutnog ili stalnog uzora.
I ovaj put među  mnogobrojnom publikom nalazila su se zanimljiva lica iz  kulturnog i društvenog života Hrvatske: Duško Šibl, Zdenka Kovačiček, Đorđe Jandrić, Željka Čorak, Petar Hranueli, Elizabeta Gojan, Ada Berber, Radovan Marčić, Milana Vlaović, Danijel Serdarev, Paulina Jazvić, Asja Petersen, Đurđa Tedeschi i mnogi drugi.
Izložba je otvorena do 25. travnja. Ulaz je slobodan.

Foto: Juraj Vuglač