fbpx

Fani Stipković: Žene su u Španjolskoj dobile važnu poziciju u društvu

Ekskluzivno…

Fani za portal Scena.hr o odlasku iz Hrvatske, životu u Madridu i novinarstvu

Fani StipkovićFani Stipković posljednjih pet godina živi i radi u Madridu. U Hrvatsku je došla zbog projekta ‘Utakmica života’, a jučer je bila na Bečkom balu u zagrebačkom hotelu Westin. Fani je u Madridu magistrirala produkciju i televizijski menadžment. Televizijska novinarka kaže da se odlaskom u Španjolsku njezin život potpuno promijenio.
– Otići živjeti u inozemstvo, započeti sve od nule je jako teško, iako je to bila samo moja odluka. Zbog te odluke danas sam sretna. Puno je tu truda, rada, ali ponavljam, to je bio moj izbor. Taj izbor napravio je od mene bolju osobu, postala sam zrelija, postala sam privatno i poslovno puno čvršća. Odluka da preselim u Španjolsku bio je dobar ulog, a bez uloga nema ni rezultata. Ako cijeli život stojiš na jednom mjestu, ne možeš se pomaknuti s tog mjesta i očekivati neke stvari u životu. Moraš dati neku svoju žrtvu, da bi ti se to jednako tako vratilo – ispričala je Stipković ekskluzivno za portal Scena.hr.

“Stvaram šanse i tamo gdje ih nema”
Ističe da je bilo i situacija kad joj je bilo teško.
Fani Stipković– Kao televizijska novinarka u stranoj zemlji imala sam puno manje mogućnosti, ali osoba sam koja stvara šanse i tamo gdje ih nema. Ne mogu reći da su mi vrata bila svugdje otvorena, ali sam se izborila – naglasila je Fani. Kaže da joj odgovara mentalitet Španjolaca.
– Španjolci su me odlično prihvatili i ja sam odlično prihvatila Španjolce. To su topli, veseli i otvoreni ljudi. Sve gledaju pozitivno. Zahvalna sam što sam se dolaskom u Madrid vratila svom karakteru. Živim opušteno, pozitivno i vjerujem ljudima – kazala je novinarka. Fani se prisjetila i trenutka kad je odlučila da život i karijeru nastavi u Španjolskoj.
– Uvijek sam imala viziju života u inozemstvu. Smatram da je život prekratak da ga provedeš na jednom mjestu. Imala sam unutarnju želju da u nekom trenutku karijere odem. Kad sam osjetila taj trenutak, otišla sam. Sjećam se točno tog trenutka. Slučajno sam vidjela magisterij iz produkcije. Kad su me primili, shvatila sam da je to znak i šansa koju trebam iskoristiti – otkrila je Stipković. Zanimala nas je razlika hrvatskih i španjolskih medija.

“Uloga žene u društvu je važna tema za medije u Španjolskoj”
– Osjeti se velika razlika španjolskih i hrvatskih medija. Bez obzira na to što je Španjolska Fani Stipkovićmediteranska zemlja i mentalitetom slična Hrvatskoj, moram reći da su dnevne novine u Španjolskoj puno više usmjerene na informativni sadržaj te ima puno manje senzacionalizma. No zato na televiziji ima puno senzacionalizma. Španjolski televizijski programi su jako opušteni, imaju drugačiji pristup, čak ima i sportskog senzacionalizma. To je zemlja u kojoj je sport na prvom mjestu. Španjolski novinarski stil je puno prisniji. U posljednje vrijeme mediji u Španjolskoj najviše obrađuju temu uloge žena u društvu i jako se brani pozicija žena. Žena je izuzetno zaštićena. Sve glavne novine se bave temom zaštite žena, pozicije žene, temom ravnopravnosti žene. To je tema koja u Španjolskoj ima veliki prostor u medijima, a vidim da u Hrvatskoj to nije tako. Vidim da hrvatski mediji ne zaostaju kad su u pitanju svjetske vijesti, ali vidim da se ne posvećuju toliko velikim temama koje su važne za društvo. U Španjolskoj se diže svijest o ženama i žene su dobile važnu poziciju u društvu – zaključila je Stipković za portal Scena.hr.

Foto: Scena.hr