Ljerka Končar: Sonatu sam posvetila svom ocu!

Violončelistica…

Ljerka završava novu skladbu te sprema autorski album modrene glazbe

Ljerka KončarLjerka Končar Gamulin je prošlog tjedna nastupila u Dubrovniku, a povod koncerta bila je promocija CD-a ‘Meeting point’. To je projekt svjetski proslavljenog violinista i njezinog oca Gorana Končara i jazz umjetnika na gitari Darka Jurkovića koji se bazira na ideji stvaranja zanimljive suradnje klasične glazbe i jazz glazbe.
– Umjetnici Goran Končar (violina), Darko Jurković (gitara), Zvjezdan Ružić (glasovir), Henry Radanović (kontrabas) i Kruno Levačić  (bubnjevi) okupili su se u Rijeci kako bi istraživali i eksperimentirali unutar granica klasike i jazza  – ispričala je Ljerka za portal Scena.hr. Dodaje da su na programu bile i autorske kompozicije ruskog kompozitora Igora Frolova.
– Koncertnom programu u Dubrovniku smo pridružili i moju kompoziciju ‘Summer memories’. Zanimljivo je spomenuti da smo kao glazbenici, koji inače izvode klasičnu glazbu, na toj kompoziciji po prvi put iskusili ljepotu i zanimljivost stvaranja glazbe na licu mjesta odnosno improvizaciju – naglasila je violončelistica. Publika je bila oduševljena. Ljerka kaže da su 2Cellosi u svijetu izuzetno dobro promovirali  violončelo, ali još uvijek je interes publike, posebno mlađe, manji za klasičnu glazbu.
Ljerka Končar– Voljela bih da se mladi više uključe u klasične programe. Ući u svijet jednog djela klasične glazbe velikih svjetskih kompozitora je zaista čarobno, toliko tema, misli, doživljaja koje je netko davno izrazio glazbom… Ta glazba  je desetljećima ostavljala bez daha brojnu publiku i samog umjetnika, koji daje i zadnji atom snage da prenese ljudima svoje viđenje i svoj vlastiti doživljaj tog djela. To je posebno – priča Ljerka. Violončelistica sprema autorski album moderne glazbe u suradnji s kolegom Domagojem Kneževićem.
– Eksperimentirat ćemo s električnim violončelom i paletom raznih elektroničkih zvukova, a spremamo i spot koji bi trebao izaći do kraja godine u suradnji s redateljem Dagom Mravincem i snimateljem Robertom Krivecom.  A upravo završavam sonatu za violinu i violončelo posvećenu tati kao ocu, ali i kao violinistu. Glazba, koju sam puno slušala kao mala dok je tata vježbao, inspirirala me za tu kompoziciju kojoj sam dodala osobne doživljaje – otkrila je lijepa violončelistica.

Foto: Ljerka Končar Gamulin priv. album