fbpx

Ljerka Končar otkriva kako je nastala Teslina munja

Za portal Scena.hr…

Munje vole da i dalje pričamo Teslinu i njihovu priču, kaže violončelistica

Ljerka Končar– Bio je kraj ljeta. Tog dana vježbala sam violončelo u kuhinji pored prozora. U kratkim odmorima slušala sam debele kapi ljetne kiše kako bubnjaju po prozoru i stvaraju malu simfoniju zvukova odbijajući se od stakla prozora, od krova, od lišća i drveća… Tako odjednom mi je došla melodija, mala melodija s početka kompozicije koja je tiha, ali oštra i nabijena iščekivanjem. Ta mala pizzicato tema me toliko opčinila da sam odmah krenula dalje, a note su se same dolazile. Nakon prve vrlo emotivne arco male melodije, dolaze pasaže koje donose munju. Nakon bljeska munje dolazi tema koja za mene predstavlja električnu energiju, od te teme se uvijek naježim. Tako ja vidim Nikolu Teslu – ispričala je za portal Scena.hr Ljerka Končar Gamulin kako je nastala kompozicija Teslina munja‘. Skladba je, kaže violončelistica, nastala prošle godine. Ljerka dodaje da je važan doprinos u kompoziciji dala Dragica Kopjar, umjetnica na gongu. Violončelistica nastupa po cijelom svijetu, a zadnjih godina bavi se i skladanjem.

Kompozicija ‘Teslina munja’ ima snažnu energiju

Ljerka Končar– Svaka kompozicija donosi splet različitih emocija koje se pretoče u note. U ‘Teslinoj munji’, za razliku od nekih drugih kompozicija koje sam skladala, ne dolaze do izražaja ljudske svakodnevne emocije, kao što su recimo veselje, ljutnja, radost, tuga. Tu je stalno prisutna jedna posebna intenzivna nabijenost energije – objasnila je. Ljerka je otkrila zašto je zavoljela violončelo.

– To je instrument kojim izvođač priča priču ljudima bez riječi. On svira teme koje skladatelj zamisli, tema može biti energična munja ili opuštajuća kiša, ili stara prekrasna baka, mirna i puna životnog iskustva, ili pak veseli listić na vjetru… Tema može biti luda ili ljuta također. Tema može biti sve, a sve to može ispričati violončelo, kao i drugi prekrasni instrumenti – naglasila je Ljerka. Kaže da osjeća posebnu energiju dok na koncertima izvodi ‘Teslinu munju‘.

“Munje vole da pričamo Teslinu i njihovu priču”

Ljerka Končar– Za mene je posebno izvoditi ‘Teslinu munju’, uvijek stvori jednu posebnu atmosferu koju nisam prije osjetila. Presretna sam jer su reakcije publike nakon svakog izvođenja ‘Tesline munje’ vrlo emotivne, bilo je i suza, neki dragi gosti u publici su čak rekli da su mogli vidjeti Teslu, a drugi svjedočili kako su se naježili – priča Ljerka i dodaje:

– Munje vole da i dalje pričamo Teslinu i njihovu priču te ih uživamo gledati.

Za skladbu ‘Teslina munja’ snimljen je i spot u produkciji Zorana Škugora.

Ljerka Končar Gamulin

Ljerka KončarViolončelistica je odrasla u obitelji poznatih glazbenika. Otac svira violinu, a majka klavir. Ljerka posebno voli nastupati s ocem. Dobitnica je brojnih nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima mladih violončelista. Nastupala je u prestižnim dvoranama u Salzburgu, Londonu, Parizu, Bruxellesu, Italiji, Malti i Litvi. Sudjelovala je i u projektu Goran Končar & Darko Jurković jazz quartet iz kojega je snimljen CD ‘Meeting point’.

Foto: Ljerka Končar Gamulin priv. album
Video: [vsw id=”BVefBj3LxX4″ source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]