fbpx

Nakon Gumbekovih dana, Ludens putuje u Opatiju

Zagreb…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Ludens, kazalištePočetkom ovog tjedna Ludens teatar predstavio se na, devetim po redu, Gumbekovim danima u zagrebačkim Histrionima. Ludensu je ovo bilo treće sudjelovanje na manifestaciji kao što su Gumbekovi dani, a predstava s kojom su se predstavili je ‘Kazalište – što, kako i zašto uopće?!’ nastala po tekstu Karela Čapeka u glavnoj ulozi sa Svenom Šestakom.
Nakon uspješne izvedbe, pred punim gledalištem Histrionskog doma, Ludens se počinje pripremati za još jedan festival – onaj u Opatiji. Na jubilarnom 5. izdanju Festivalu neovisnog kazališta (FEN), Ludens teatar predstavit će se predstavom nastalom po tekstu Tene Štivičić, pod redateljskom palicom Darija Harjačeka, ‘Nemreš pobjeć od nedjelje‘. Predstava je na rasporedu drugog dana festivala, 30. ožujka u 19,00 sati.
Filip JuričićOd milja zvana ‘Nedjelja’, svoju je premijeru, kao treća predstava u produkciji ovog kazališta, doživjela 13. veljače 2010. godine u koprivničkom Domu mladih, a svoju prvu izvedbu odmah dan poslije, na samo Valentinovo. Nakon punih pet godina, koliko je prošlo od kad predstava nije bila pod svjetlima reflektora, Ludens teatar vratio ju je na repertoar početkom ove sezone.
Radi se o predstavi koja progovara o odnosu jednog mladog para koji pokušava stati, figurativno rečeno, na vlastite noge i krenuti u samostalan život. Na tom se putu susreću s mnogim problemima od kojih jednostavno nemreš pobejeć’, a kojima je jedino rješenje upravo kompromis. Jelena Hadži ManevLjubav kao svevremenska tema predstavljena je kroz dva lika (Nju i Njega) koji kroz svoje monologe pokušavaju objasniti svoje osjećaje i postupke, a sama radnja predstave stavljena je u mnogo poznatih prostora i situacija s kojima se svaki od gledatelja može poistovjetiti. Predstava govori o dvoje mladih ljudi koji predstavljajući razvoj vlastite ljubavne veze, od zaljubljenosti do rutine, zamora i netrpeljivosti, svjedoče o gomili problema s kojima se, živeći ovdje i sada, svakodnevno susrećemo. Kroz svima poznate, klišeizirane, situacije Ona (Jelena Hadži-Manev) i On (Filip Juričić) prolaze svoje intimne, egzistencijalističke i materijalne krize, vrteći se u neprekidnom krugu nesigurnosti, bespomoćnosti i želje za nečim boljim.
Drama je praizvedena 26. 4. 1999. u Zagrebačkom kazalištu mladih. Drama je nagrađena Rektorovom nagradom za školsku godinu 1999./2000. i Nagradom za dramsko djelo ‘Marin Držić’ Ministarstva kulture Republike Hrvatske 1999. godine.

Foto: Press Ludens teatar