fbpx

Ludens teatar na festivalu komedija ‘Bobijevi dani smijeha’

Histrionski dom…

Dani smijeha i komedije

Bobijevi dani smijehaFestival komedija, ‘Bobijevi dani smijeha‘, počinju danas, 16. listopada u Histrionskom domu. U dva tjedna festivala ‘na daske koje život znače’ stat će 14 predstava, 14 komedija koje će nasmijati svakog od posjetitelja. Povodom otvaranja, četvrtih po redu, dana smijeha i komedije, Ludens teatar će svojom predstavom ‘U tom mailu piše‘ konkurirati ‘Umišljenom bolesniku’ GDK Gavella, predstavi ‘Thiscasting‘ Teatara Rugantino, Bračnom (S)Provodu Teatara Aplauz, ali i drugim predstavama i kazalištima iz cijele Hrvatske.
Ludens je stalan gost u Histrionskom domu pa je tako gostovao i na prethodnim Bobijevim danima smijeha s predstavama: ‘Izbori’ te ‘Žene u crvenom’ za koju je Vera Zima dobila nagradu Bobijevih dana za ulogu Tamare.
U tom mailu pišePredstava koja ove godine igra na festivalu, ‘U tom mailu piše‘ otvorila je prošlu sezonu u koprivničkom kazalištu 23. studenog. Predstava rađena po tekstu dvoje Amerikanaca Billyja Van Zandta i Jane Milmore ‘You’ve got hate mail’ postala je svojevrsna inačica broadwayske predstave.
– Predstava progovara o siromaštvu ljudske komunikacije zbog buljenja u razno razne, male ili velike ekrane. Zavrzlama koja se događa unutar cyber – prostora reflektira se U tom mailu pišena živote onih koji se nađu u toj tzv. cyber – zavrzlami – rekao je o predstavi izvršni producent Ludens teatra Sven Šestak.
Posvećena problemu jednog krivo poslanog maila, ova nas predstava brzo uvlači u samu srž radnje, ali i svakodnevnog života koji se uglavnom odvija iza ekrana naših mobitela, tableta, laptopa, kompjutera. Iako u originalu petero glumaca sjedi za svojim računalima i izgovara primljeni i poslani tekst, u ovoj inačici glumci (Jelena Hadžin Manev, Petra Dugandžić, Iskra Jirsak, Sven Šestak i Petar Ćiritović) koriste svaki kutak pozornice no pri tom nisu u stvarnom kontaktu već se on odvija putem tehnologije kojom smo svakodnevno okruženi. Ukazivanje na ludilo vremena u kojem živimo svojevrsna je tema predstave, a sam njen naziv podsjeća na sada već gotovo mističan oblik komunikacije – pismo.
‘Bobijevi dani smijeha’ posvećeni su velikom glumcu i Histrionu Josipu Bobiju Marottiju koji nas je napustio pred nešto više od četiri godine, a od njegove smrti, Histrioni svaku sezonu otvaranju festivalom koji je posvećen upravo njemu. Jer, kako i sam Zlatko Vitez kaže:
– Stoga sam odlučio, kao i prethodnih godina, da i ovu, kao i svaku iduću histrionsku sezonu započinjemo predstavama kojima je smijeh osnovna odrednica. Pouzdano znam kako bi to i Bobi najviše volio.”

Foto: Press