fbpx

Učilište Profokus: Lijepi vrt zimi!

vrt zimiPiše: za Profokus mag.ing. Alka Ševo

Kod planiranja vrta treba voditi računa o tome kako će on izgledati tijekom cijele godine. U hladne zimske dane mnogi vlasnici vrtova zaključuju da nisu uopće razmišljali o tome kako će njihov vrt izgledati zimi. Vrt izgleda prazno i dosadno, nedostaju zanimljive biljke, a mnogi ni ne znaju da i zimi vrt može izgledati vrlo zanimljivo, gotovo bajkovito.

Vrt zimi

Da bi u zimskom razdoblju vrt izgledao privlačno važno je, kao prvo, da ima jasne konture. Njih postižemo lijepim drvenastim biljkama koje imaju npr. lijepu koru ili oblik debla, ili to mogu biti zimzelene igličaste vrste. Planiranje uvijek započinje od velikih biljaka. Prvo isplaniramo sadnju većih stabala, a nakon toga zimzelenih grmova poput šimšira i lovorvišnje ili tuja i puzajućih borovica (Juniperus horizontalis).

Vrt zimiVećinu zimzelenih grmova je potrebno zimi povezati i čistiti od snijega. Vrtu je također potrebno dati strukturu kako ne bi izgledao kao dosadna, ravna, bijela površina. Geometrijski oblici uvijek izgledaju zanimljivo ispod snježnog pokrivača npr. rezane kugle šimšira (Buxus sempervirens) ili pokrivači tla, kao što je npr. zlatna jagodica (Waldsteinia geoides) ili mali zimzelen (Vinca minor), koji zadrže svoje zeleno lišće i zimi ako nije pre hladno. Poseban ugođaj daju i razne vrste ukrasnih trava koje pokrivene mrazom blistaju na danjoj svjetlosti.

Vrt zimiDa bi unijeli malo boje u vrt zimi, potrebno je odabrati vrste ukrasnog grmlja, koje zimi zadrže svoje šarene bobice ili lišće kao što su npr. dunjarica (Cotoneaster horizontalis ili Cotoneaster atropurpureus), Kalikarpa (Callicarpa bodinieri) ili božikovina (Ilex aquifolium).
Zimzelene vrste poput bršljana s prošaranim listovima (Hedera helix ‘Goldheart’) koji se penje po pergoli ili zidiću zimi mogu vrtu dati topliji ugođaj od npr. ukrasne lozice koja zimi izgubi lišće. Također su posebno lijepe i vrbe s crvenom korom ili vrsta drijena Cornus alba ‘Sibirica’.
Prije zime je potrebno porezati ukrasno grmlje kako bi ono nakon zimovanja stvorilo nove pupove i izboje. Rezidbu možemo također iskoristiti kako bi grmovi rezidbom dobili lijepi oblik zimi. Neki ukrasni grmovi cvatu i tijekom zime npr. vještičja lijeska (Hamamelis x intermedia ‘Diane’), kimonant (Chimonanthus praecox) ili snježna forzicija (Abeliophyllum distichum), a uz to i lijepo mirišu.

Vrt zimiPosebnu dinamiku u vrtu zimi može stvoriti i kućica za ptičice koja će privući brojne lijepe vrste ptičica te im olakšati prezimljavanje.

Vrt zimiNajljepše je naravno zimi, ako posjedujemo zimski vrt, zatvoreni balkon ili terasu. Tada možemo i zimi, dok kroz prozor gledamo u snijeg, uživati u brojnim biljnim vrstama i zelenilu.

Vrt zimiStabalce limuna ili kamelija pružit će posebno lijepi ugođaj, a zanimljive su i lukovičaste vrste poput Amarilysa i narcisa te nikako ne smijemo zaboraviti prve vjesnike proljeća – visibabe i šafrane. Njih možemo posaditi u posude za sadnju u zaštićenom prostoru ili u vrt, kako bi njihove cvjetne glavice izvirile s prvim zrakama sunca.

Vrt zimiPosude sa cvjetajućim biljkama možemo postaviti i na prozorsku dasku ili objesiti na zid. U vrtlarijama ćete pronaći mnoge vrste poput narcisa ili kukurijeka koje možete kombinirati s vrstama koje imaju zelene listove npr. bršljanom.

Piše: za Profokus mag.ing. Alka Ševo
Foto: Profokus (pinterest)