fbpx

Pulski filmski festival – Izložbe i umjetnički projekti

Pula…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Pulski filmski festivalBogat filmski program Pulskog filmskog festivala već dugi niz godina prate izložbe i umjetnički projekti koji su tematski usko vezani za filmsku umjetnost. A ovogodišnji 63. Pulski filmski festival u svoj je popratni program uvrstio čak šest izložbi koje se od sinoć pa sve do kraja Festivala mogu posjetiti diljem umjetničkih prostora i galerija grada Pule. Tako je izložbeni ciklus 63. Pulskog filmskog festivala započeo čak dva dana prije svečanog otvaranja, izložbom plakata suvremenog srpskog filma u Srpskom centru u Puli.
Izložba plakata suvremenog srpskog filma u Srpskom centru obuhvaća dvadesetak srpskih i međunarodnih plakata, a daje dobar pregled različitih modela privlačenja publike filmu, odnosno aktualne tendencije u dizajnu filmskog plakata. U petak, 8. srpnja, s početkom u 20,00 sati, Muzej suvremene umjetnosti u Istri predstavit će samostalnu izložbu umjetnice Renate Poljak. Nešto kasnije s početkom u 21,00 sat, pod simboličnim nazivom Impromptu, u Galeriji Makina predstavit će se niz neuvježbanih, spontanih trenutaka, nastalih pri raznim projektima na kojima je autor Mario Delić profesionalno sudjelovao i u kojima su glumci, statisti i ekipa zatečeni u promišljanju scene, radnom naporu, odsutnosti.
Pulski filmski festivalU nedjelju, 10. srpnja, u 20,00 sati, u MMC LUKA, otvara se petnaesto izdanje projekta Cinemaniac – Misliti film – najdugovječnijeg popratnog programa Pulskog filmskog festivala. Projekt se bavi fenomenom ‘filmova umjetnika’ koji se smještaju u prostor ‘između’, kao dio kritičke forme i prakse koja postavlja niz pitanja: od institucija, galerija i muzeja, kina, vizualne umjetnosti, kinematografije. Ovogodišnja izložba naslovljena je ‘FORUM’ i strukturira se kao dvostruka samostalna izložba koja u Pulu donosi dvije umjetničke pozicije – međunarodno priznate umjetnike Jasminu Cibic i Assafa Grubera – prema primjerima recentnih filmskih radova dvoje umjetnika koji interveniraju u polje filma. Prostor u kojem se sastaju radovi Jasmine Cibic i Assafa Grubera, kao ‘forum’ postaje mjesto upisivanja različitih ideja i pozicija. Umjetnici afirmiraju pristup u sagledavanju dometa i aktualnosti umjetničke produkcije, u suočavanju prošlosti i sadašnjosti, pozicija povijesti umjetnosti, progovaraju o društvenim institucijama. Izložba se organizara u partnerstvu s Apoteka Prostor za suvremenu umjetnost, a otvorena je za sve posjetitelje od nedjelja, 10. srpnja pa sve do subote, 16. srpnja.
U ponedjeljak, 11. srpnja, s početkom u 15,00 sati, u foajeu Kina Valli otvara se izložba učeničkih radova Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Riječ je o radovima koji nastaju zbog velikog interesa učenika prema mediju filma i videa, a u sklopu nastavnog plana suvremene nastave. Prema riječima ravnatelja Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna Davora Klimana, likovno promišljanje ishodišna je točka svega što se stvara i radi u školi bez obzira na medij izražavanja, a ovi su radovi rezultat učeničkog cjelogodišnjeg rada.
U utorak, 12. srpnja, s početkom u 20,00 sati, u Galeriji C8, otvara se izložba pod nazivom POZOR…snima se u Istri!. Izložba se fokusira na one najpoznatije, manje poznate i potpuno zaboravljene filmske vrhunce, ali i neuspjehe koji su u svakom pogledu obogatili domaću filmsku povijest. Od Afrićevog filma Barba Žvane (1949.) preko Dugih brodova (1964.) pa sve do Željeznog križa (1977.), izložba će pulskoj publici ponovno otvoriti nostalgičan prozor u prošlost koja je, kao što vidimo, bila vrijedna pamćenja. Kustosi izložbe su članovi Istarske filmske komisije i Daniel Rafaelić.

Foto: Press