fbpx

Richard Bona i Alfred Rodríguez ispred Katedrale

Richard Bona i Alfred Rodríguez trio uz Jazz orkestar HRT-a

Afričko-američki jazz glazbenik Richard Bona zajedno s kubanskim pijanistom i skladateljem Alfredom Rodríguezom, bubnjarom Ludwigom Afonsom i Jazz orkestrom Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Mirona Hausera nastupit će u utorak, 20. srpnja ispred Katedrale u sklopu 72. Dubrovačkih ljetnih igara.

Richard Bona

Richarda Bonu kojeg obožavatelji nazivaju „afričkim Stingom“, glazbeni znalci ubrajaju među ponajbolje svjetske basiste čemu svjedoče brojne nagrade, priznanja i suradnje.

Richard Bona

Rođen u malom gradu u Kamerunu, Richard Bona u ranoj dobi postaje fasciniran Jacom Pastoriusom te inspiran ovim velikim američkim basistom i sam počinje svirati bas gitaru te postaje jedan od najcjenjenijih basista svijeta. Richard Bona je također izuzetno talentiran i vješt gitarist, vokalist, aranžer, skladatelj i producent koji je nastupao s umjetnicima poput Johna Legenda, Georgea Bensona, Chake Khan, Branforda Marsalisa, Pata Methenyja i Bobbyja McFerrina.

Na Victoires du Jazz Awards 2004. godine, proglašen je Najboljim međunarodnim umjetnikom, 2009. godine Festival International de Jazz de Montreal uručio mu je Nagradu Antonio Carlos Jobim, a prestižna Grand Prix Sacem dodijeljena mu je 2012. godine u kategoriji jazza. Za nagradu Grammy nominiran je tri puta, a osvojio ga je album „Speaking Of Now“ Pat Metheny grupe u kojoj je Bona tada svirao gitaru, bas gitaru, udaraljke te bio vokalist.

Omiljene su mu i hrvatske pozornice pa ga se moglo vidjeti na domaćim jazz festivalima, no ove će godine po prvi puta i dubrovačka publika imati priliku uživo čuti njegove karakteristično živahne i vedre afro-kubanske ritmove. Za temperamentni latino zvuk zaslužan je Bonin dobar prijatelj i kolega Alfredo Rodríguez s kojim ga je spojio zajednički mentor, legendarni Quincy Jones. Na bubnjevima će ih pratiti Ludwig Afonso, također vrsni glazbenik kubanskog podrijetla koji je svojevremeno nastupao uz bok ikonama poput Ire Sullivana, Nestora Torresa, Sammyja Figueroe i Othella Mollineuxa.

Ovom triju, u izvedbi vrhunskog jazza prožetog afro-kubanskim ritmovima, pridružuje se Jazz orkestar Hrvatske radiotelevizije koji se svojim kontinuiranim sedamdesetogodišnjim djelovanjem svrstava među najdugovječnije big bandove na svijetu i jedan je od najutjecajnijih jazz sastava na hrvatskoj glazbenoj sceni koji suvereno dijeli pozornice s najvećim svjetskim zvijezdama, što su pokazali i nastupom s Dee Dee Bridgewater na Igrama 2018. godine.

Orkestrom će ravnati mo. Miran Hauser, njihov stalni član i umjetnički voditelj. Hauser je dobitnik nagrade Status Hrvatske glazbene unije za najboljeg jazz-trombonista 2015., 2018. i 2019. godine, a u koncertnoj sezoni 2015./2016. imao je autorsku večer u sklopu koncertne sezone Jazz orkestra Hrvatske radiotelevizije pod nazivom Tu fragancia, kad se publici predstavio kao skladatelj, dirigent i solist.

Ulaznice za ovu jedinstvenu glazbenu večer Richard Bona i Alfred Rodríguez dostupne su online na mrežnim stranicama festivala www.dubrovnik-festival.hr te putem servisa www.ulaznice.hr, ali i na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) koja je otvorena svakim danom od 9:00 do 21:30 sati te na lokacijama izvedbi dva sata uoči početka programa.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

Foto: Press Dubrovačke ljetne igre/Adam Hart