fbpx

14. sezona serije Umorstva u Midsomeru

Od utorka na HTV1 Umorstva u Midsomeru

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od utorka, 27. srpnja 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 15 sati počinje s prikazivanjem 14. sezone serije Umorstva u Midsomeru.

Umorstva u Midsomeru

U 14. sezoni izvrsne britanske serije Umorstva u Midsomeru vraćamo se u slikoviti Midsomer čija samo naizgled idilična slika skriva brojne intrige, ljubomoru, izdaju i ubojstava.

Umorstva u Midsomeru

U prošloj sezoni dobro nam poznati Tom Barnaby konačno je odlučio otići u mirovinu a s brojnim misterijima i zločinima u koštac će se uhvatiti novi viši inspektor, Barnabyjev rođak John, u interpretaciji Neila Dudgeona. Uz pomoć asistenta Bena Jonesa (Jason Hughes) u osam epizoda Barnaby će razriješiti niz zamršenih slučajeva. U ulozi Johnove supruge Sare pojavljuje se Fiona Dolman, patologa Bullarda i dalje tumači Barry Jackson.

Višeg inspektora Johna Barnabyja, u interpretaciji Neila Dudgeona, upoznali smo kao gosta u 13. sezoni (u nastavku “Guillaumeov mač”), a od 14. sezone serije postaje glavni lik. John Barnaby stigao je iz Brightona u kriminalistički odjel midsomerske policije u Caustonu kao zamjena za svog starijeg bratića, višeg inspektora Toma Barnabyja koji je otišao u mirovinu. Diplomirao je psihologiju, zbog čega ga je narednik Jones isprva zadirkivao, ali unatoč neslavnom početku, njih dvojica postat će sjajan tim. Barnaby živi u velikoj tradicionalnoj kući sa ženom Sarom i psom Sykesom.

Zanimljivo je da se Dudgeon u “Umorstvima u Midsomeru” prvi put nije pojavio kao John Barnaby, nego kao ženskar Daniel Bolt, vrtlar u “Vrtu smrti”, prvoj epizodi 4. sezone. Fiona Dolman tumači lik Sare Barnaby, supruge Johna Barnabyja. Ravnateljica je mjesne osnovne škole. Za razliku od Joyce, supruge Toma Barnabyja, više je posvećena vlastitoj karijeri, pa nema veliku ulogu u muževim slučajevima.

Više od 130 sumnjivih smrti – od toga 110 ubojstava, šest samoubojstava, pet prirodnih smrti i osam nesreća – zadesilo je Midsomer od početka serije. Kad je pilot epizoda Ubojstva u Badger’s Driftu emitirana u ožujku 1997., odmah je zarobila maštu britanske publike. Spojem prelijepih seoskih krajolika, ekscentričnog stanovništva i ubojstava, serija je privukla 13,5 milijuna gledatelja, srušivši rekord gledanosti te godine. Budućnost joj je bila zajamčena.

I ova sezona televizijski je dragulj koji je privukao iznimno velik broj gledatelja diljem svijeta. Likovi serije Umorstva u Midsomeru temeljeni su na junacima romana spisateljice Caroline Graham. Njezinu knjigu Ubojstva u Badger’s Driftu, koja je nadahnula seriju, Udruga autora kriminalističkih romana (CWA) izabrala je za jedan od 100 najboljih kriminalističkih romana u povijesti.

Foto: Press