fbpx

19. izdanje Terry Fox Runa okupilo više od pet tisuća sudionika

Zagreb…

Terry Fox Run– Cilj je trke Terry Fox Run prikupljanje sredstava za istraživanje raka u Hrvatskoj te pomoć oboljelima od te opake bolesti, a dosad je prikupljeno više od 6.300.000 kuna. Cjelokupni iznos prikupljen u okviru ovogodišnjeg izdanja donirat će se Institutu Ruđer Bošković u svrhu daljnjeg istraživanja raka – poručuju organizatori.
Središnje događanje humanitarne akcije Terry Fox Run održano je jučer 19. put na zagrebačkom jezeru Jarun. Poznatu međunarodnu akciju, koja je u proteklih 18 godina okupila više od sto tisuća sudionika u Hrvatskoj, jučer je trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla te kupnjom majica s vizualom akcije podržalo više od pet tisuća građana. Znak za početak trke dao Terry Fox Runje prof dr.sc. Vili Beroš, pomoćnik ministra zdravstva, Uprava za medicinsku djelatnost, izaslanik Ministarstava zdravstva. Okupljene su na Jarunu pozdravili i Emily Nicholson, otpravnica poslova Kanade pri Veleposlanstvu Kanade u RH, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba, Martina Jeričević, načelnica Sektora za potporu sustavu športa, izaslanica Središnjeg državnog ureda za šport, dr.sc. Tomislav Madžar, posebni savjetnik Predsjednice za zdravstvo i sport, izaslanik Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, dr.sc. Tome Antičić, državni tajnik, izaslanik Ministarstva znanosti i obrazovanja, dr.sc. David Matthew Smith, ravnatelj Instituta Ruđer Bošković te prof. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka.
Posjetitelji događanja mogli su kupiti majice s vizualom akcije za 50.00 kuna, pratiti zabavno glazbeni program Enter Zagreba te nastup zbora Zagrepčanke i dečki.
Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladiću Terryju Foxu koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao ‘Maraton nade’. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno, no trku, nažalost, nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova je obitelj odlučila nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Foto: Press