fbpx

HZJZ u 14 sati: U Hrvatskoj 1950 osoba zaraženih virusom Covid-19

Hrvatska…

U Hrvatskoj 1950 zaraženih koronavirusom Covid-19

koronavirusomNacionalni stožer Civilne zaštite obratio se medijima i javnosti u 14.00 sati s najnovijim informacijama o koronavirusu Covid-19 u Hrvatskoj.
– Imamo ukupno 1950 pozitivnih osoba zaraženih koronavirusom Covid-19 u Hrvatskoj. Izvršeno je ukupno 27614 testiranja, 1340 u protekla 24 sata. U Republici Hrvatskoj ukupno je preminulo 48 osoba zaraženih koronavirusom Covid-19. Na respiratoru je 19 bolesnika. 869 osoba je ozdravila – rekao je Vili Beroš.

covid

U Vladi RH, u utorak 14. travnja, je predstavljen i Digitalni asistent Andrija. Andrija je digitalni asistent koji koristi umjetnu inteligenciju da bi istovremeno bio povezan s milijunima građana i svim relevantnim institucijama u borbi protiv koronavirusa. U kontaktu s građanima, Andrija pruža pomoć na sljedeći način:
– Educira ljude kako da prepoznaju simptome zaraze koronavirusom na sebi i drugima kroz asistiranu samoprocjenu, građani dobivaju bolje razumijevanje rizika potencijalne zaraze, kada mogu biti mirni, a kada trebaju poduzeti nešto na dobrobit sebe i ostalih.
– Asistira ljudima u kontaktu prema nadležnim institucijama, upućujući svakoga na pravu adresu, čime štedi vrijeme i energiju građanima i liječnicima u ovim trenucima opterećenja na zdravstveni sustav.
– Omogućuje ljudima da dojavljuju relevantne informacije iz svog kućanstva te na taj način ispunjavaju svoju građansku dužnost pomaganja epidemiolozima ovisnim o podacima u stvarnom vremenu za uspostavu ili ukidanje zaštitnih mjera.
Od početka travnja je aktivan i sustav e-Propusnica. Od 6. travnja bit će moguće izdavanje samo e-Propusnica. Od 1. travnja, od kada je aktivan sustav e-propusnica, do petka, 17. travnja do 11 sati izdano je 1.344.481 e-propusnica, ukupno je odbijeno 59.605 e-propusnica.
Najbolja obrana od ovog virusa jest održavanje osobne higijene i izbjegavanje bliskih kontakta.

Izvor: HZJZ/koronavirus.hr
Foto: Pixabay – HZJZ/koronavirus.hr