fbpx

Video: Rijedak susret vuka i risa, ono što je uslijedilo ostavlja bez …

Karpati…

VideoNeobičan susret izuzetno ugroženog vuka s obitelji risa u šumama Europe zabilježen je na videu koji je danas objavila svjetska organizacija za zaštitu prirode. Obje vrste bile su na rubu izumiranja u Europi, zahvaljujući strogoj zaštiti populacije se oporavljaju, no i dalje su u opasnosti. Oporavak divljih životinja u Europi koji nam potvrđuju i ove snimke neosporan je znak zdravih i uravnoteženih ekosustavano i kako treba i dalje raditi na njihovoj zaštiti. Prema procjenama u Hrvatskoj živi oko 190 vukova i svega 40-ak risova.
Video prikazuje ‘divlje pretke’ pasa i mačaka koji se susreću u snježnim šumama Karpata u Poljskoj. Proizveo ga je biolog i snimatelj Zenon Wojtas, koji je komentirao ovaj jedinstveni susret govoreći:
– Promatranje risa i vuka u njihovom prirodnom staništu je izuzetno teško i rijetko. Često provodim mjesece u ledenim uvjetima kako bih vidio životinje u prirodi. Ovaj susret je jedinstven jer nam daje uvid u sklad koji postoji u prirodi, gdje predatori mogu živjeti u istom staništu bez da naštete jedni drugima. Kako je vuk polako hodao prema ženki risu, ona je leđima zaštitila svoju mladunčad, kao što bi i svaka majka učinila. Nije to bila borba, vuk se samo želio igrati – rekao je Wojtas.

Foto: Press
Video: [vsw id=”jIGtSQqB0wA” source=”youtube” width=”425″ height=”344″ autoplay=”no”]