fbpx

Građani Europske unije: Krik za prirodu!

Zagreb…

Rekordan broj građana Europske unije poziva na zaštitu prirode

Krik za priroduGotovo pola milijuna građana pozvalo je Europsku komisiju da spasi europske propise za zaštitu prirode (Direktiva o staništima i Direktiva o pticama) u javnom savjetovanju. Javno savjetovanje zatvara se u nedjelju, 26. srpnja u ponoć, nakon što je Komisija u četvrtak produžila rok za 48 sati. Glavne organizacije za zaštitu okoliša lansirale su u svibnju kampanju ‘Krik za prirodu‘ kao odgovor na prijedlog Komisije da se procjeni treba li postojeće zakone za zaštitu prirode u EU mijenjati. Kampanja se zalaže za poboljšanje provedbe i primjene postojećih pravila utvrđenih propisima, poznatih kao Direktiva o pticama i Direktiva o staništima.
Uz pola milijuna građana, više od 120 nevladinih organizacija za zaštitu okoliša i gospodarski subjekti, poslali su jasnu poruku europskim donositeljima odluka: ‘Propise o zaštiti prirode u EU ne treba mijenjati’.
Ti propisi štite više od 1000 ključnih vrsta i preko 27.000 prirodnih staništa u Europi. Njima se pripisuju zasluge za očuvanje brojnih najprepoznatljivijih europskih vrsta kao što su sivi vuk, orao štekavac i obični tuljan. Kao rezultat toga, EU danas je dom najveće ekološke mreže Natura 2000, koja pokriva gotovo petinu površine EU. Znanstveni dokazi pokazuju da propisi učinkovito štite ključne ugrožene vrste i staništa te pridonose društveno-gospodarskom razvoju lokalnih zajednica i regija.
Potpuni rezultati konzultacija očekuju se u jesen 2015., a konačna odluka o budućnosti europskih propisa za zaštitu prirode očekuje se do lipnja 2016. ‘Krik za prirodu’ su provodile brojne organizacije u Hrvatskoj.

Foto: Press