Građani Europske unije: Krik za prirodu!
Piše: redakcija On 25 srp., 2015 At 03:04 PM | Categorized As LifeStyle, Tech | With 0 Comments

Zagreb…

Rekordan broj građana Europske unije poziva na zaštitu prirode

Krik za priroduGotovo pola milijuna građana pozvalo je Europsku komisiju da spasi europske propise za zaštitu prirode (Direktiva o staništima i Direktiva o pticama) u javnom savjetovanju. Javno savjetovanje zatvara se u nedjelju, 26. srpnja u ponoć, nakon što je Komisija u četvrtak produžila rok za 48 sati. Glavne organizacije za zaštitu okoliša lansirale su u svibnju kampanju ‘Krik za prirodu‘ kao odgovor na prijedlog Komisije da se procjeni treba li postojeće zakone za zaštitu prirode u EU mijenjati. Kampanja se zalaže za poboljšanje provedbe i primjene postojećih pravila utvrđenih propisima, poznatih kao Direktiva o pticama i Direktiva o staništima.
Uz pola milijuna građana, više od 120 nevladinih organizacija za zaštitu okoliša i gospodarski subjekti, poslali su jasnu poruku europskim donositeljima odluka: ‘Propise o zaštiti prirode u EU ne treba mijenjati’.
Ti propisi štite više od 1000 ključnih vrsta i preko 27.000 prirodnih staništa u Europi. Njima se pripisuju zasluge za očuvanje brojnih najprepoznatljivijih europskih vrsta kao što su sivi vuk, orao štekavac i obični tuljan. Kao rezultat toga, EU danas je dom najveće ekološke mreže Natura 2000, koja pokriva gotovo petinu površine EU. Znanstveni dokazi pokazuju da propisi učinkovito štite ključne ugrožene vrste i staništa te pridonose društveno-gospodarskom razvoju lokalnih zajednica i regija.
Potpuni rezultati konzultacija očekuju se u jesen 2015., a konačna odluka o budućnosti europskih propisa za zaštitu prirode očekuje se do lipnja 2016. ‘Krik za prirodu’ su provodile brojne organizacije u Hrvatskoj.

Foto: Press

comment closed