fbpx

Prirodni raj – nepripitomljeni planet

Prirodni raj – nepripitomljeni planet od idućeg utorka na HRT1

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od utorka, 18. siječnja 2022. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u terminu od 21.05 sati počinje s prikazivanjem dokumentarne serije Prirodni raj – nepripitomljeni planet.

Prirodni raj

Zanimljiva serija Prirodni raj – nepripitomljeni planet u trajanju od sedam epizoda istražuje tajne preostalih netaknutih krajolika koji vrve životom.

Prirodni raj

Pustinja Namib i Patagonija ubrajaju se u područja koja su ostala uglavnom nepromijenjena čovjekovim utjecajem, zahvaljujući udaljenom položaju i nepovoljnoj klimi.

U tim krajevima život još izgleda onako kako ga je priroda zamislila. Riječ je o jedinstvenim, osjetljivim ekosustavima, s cijelim bogatstvom biljnih i životinjskih vrsta.

Serija Prirodni raj – nepripitomljeni planet prikazat će nam neke od tih prelijepih krajolika. Primjenom najnovije tehnologije otkriva dosad nepoznato ponašanje nekih vrlo poznatih životinja.

U svakoj epizodi istražujemo po jedan rajski vrt – od tajanstvenih, maglovitih prašuma na Borneu do bujne ljepote afričke poplavne nizine Luangwe. Dok se civilizacija sve više približava ovim krhkim krajevima, vrijeme je da otkrijemo njihove priče.

Prva epizoda istražuje Borneo, koji je od svih otoka na svijetu najbogatiji kišnom šumom, koja je stanište za 60 000 biljnih i životinjskih vrsta. Od toga su 6000 endemi, a nove se vrste otkrivaju gotovo svakodnevno. Ali taj “raj” je iluzija.

Bujna prašuma raste na tankom sloju tla siromašnom hranjivim tvarima, koji tisućljećima ispire kiša.

Otkrit ćemo kako ju je žestoka borba za hranjive tvari pretvorila u rekordera bioraznolikosti.

Foto: Press HRT