fbpx

Stanje u 9 sati: U Hrvatskoj 361 zaraženih virusom Covid-19

Hrvatska…

Trenutno je potvrđeno ukupno 361 osoba zaraženih koronavirusom Covid-19, a pet osoba je ozdravilo. Obavljeno je 3.013 testiranja, rekao je Vili Beroš.

covidNacionalni stožer Civilne zaštite obratio se medijima i javnosti u 9.00 sati s najnovijim informacijama o koronavirusu Covid-19 u Hrvatskoj.
– Snijeg je pao, ali nije vrijeme za snježne radosti. Molim roditelje i sve koji misle snježni dan iskoristiti za zabavu i razonodu, da od toga odmah odustanu. Nadležne institucije će ih spriječiti i poslati doma. Glavna poruka je ostanite doma – kazao je Davor Božinović.
– Prestanite reklamirati kroz medije akcije koje nemaju veze s osnovnim potrebama. Ovo nije vrijeme u kojem se treba oglašavati kupovina jeftinijeg televizora ili slično – rekao je Božinović.
– Imamo ukupno 361 pozitivnih osoba zaraženih virusom Covid-19 u Hrvatskoj. Ukupno je testirano 3013 uzorka, a 6 osoba je i dalje na respiratoru. 56% oboljelih su muškarci, a 44% žene. – rekao je Vili Beroš.

Covid_Hrv 361

Noćas je na snagu stupila nova mjera – Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH.
Od zabrane napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u RH bit će izuzete osobe i djelatnosti bitne za promet i kretanje roba, opskrbu područja, opskrbu plinom i strujom, dostavu lijekova, komunalne djelatnosti, dnevne migracije zaposlenih, novinari i hitna medicinska skrb te žurne i operativne službe.
Nacionalni stožer civilne zaštite donio je u petak dodatne mjere kako bi se spriječili dodatni socijalni kontakti. Mjere su vezane uz sklapanje braka i životnog partnerstva te pogreba. Prema novim pisanim odlukama, vjenčanja i pogrebi će se organizirati u krugu najuže obitelji, uz nazočnost službene osobe, ali samo pod uvjetom da nitko nema respiratorne simptome. Zatvorena su dječja igrališta i sportska igrališta.
Od četvrtka u 0:01, na snagu je stupio čitav niz mjera kojima je za cilj osigurati strože mjere socijalnog distanciranja, a u svrhu ublažavanja mogućnosti širenja epidemije. Podsjećamo na potrebu pridržavanja mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja svakog pojedinca: u zatvorenim prostorima potrebno je držati distancu od 2 metra, na otvorenom prostoru od 1 metar.

Izvor: HZJZ – koronavirus.hr
Foto: Pixabay