fbpx

I ostat će zvuk: Svečano obilježena 90. obljetnica radiodramskog stvaralaštva

Zagreb…

I ostat će zvuk– Javna uloga Hrvatske radiotelevizije desetljećima se ogleda i u bogatome radiodramskom stvaralaštvu kojim Hrvatski radio stvara kapitalna djela radijske dramske umjetnosti, ali i promovira Republiku Hrvatsku i hrvatske umjetnike diljem svijeta – istaknuo je ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić.
Svečanim programom pod naslovom I ostat će zvuk Hrvatski radio sinoć je u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) obilježio devedesetu obljetnicu radiodramskog stvaralaštva. Cilj je programa bio izići izvan radijskoga etera i podsjetiti publiku na radiodramu – umjetnički izraz koji Odjel za dramu Hrvatskoga radija neprekidno njeguje već devedeset godina, nižući pritom značajne međunarodne uspjehe i promovirajući generacije hrvatskih umjetnika, od pisaca, redatelja, glumaca, skladatelja do prevoditelja.
I ostat će zvukPosjetitelji su imali prigodu pogledati i Radiofonijski performans Ludbreške rode u izvedbi Damira Bartola Indoša, Tanje Vrvilo i Lane Deban, a tim je programom Odjel za dramu Hrvatskoga radija (HRT – HR) obilježio i 90. obljetnicu izvedbe prve hrvatske radiodrame Vatra, koja je emitirana 7. travnja davne 1927. godine. A na oduševljenje publike u prepunoj Gorgoni izveden je i “Glazbodrom“, glazbena dramaturgija uživo autora i izvođača Adriane Kramarić, Franke Meštrović i Mara Marketa
– U medijima toga vremena ostalo je zabilježeno da su Zagrepčani, slično događaju povezanome s emitiranjem Rata svjetova Orsona Wellesa, izlazili na balkone kako bi vidjeli gdje gori – istaknula je urednica u Odjelu za dramu Hrvatskoga radija (HRT – HR) Lada Martinac Kralj.
Svečanome programu u Muzeju suvremene umjetnosti nazočili su brojni glumci te drugi dugogodišnji partneri i suradnici Odjela za dramu Hrvatskoga radija (HRT – HR), čiji će bogati rad i stvaralaštvo odsada biti dostupni svima na mrežnim stranicama obljetnica.hrt.hr.

Foto: Press – Krasnodar Peršun za HRT