fbpx

Andrea Buča o novom serijalu ‘Stani u Lici’ i Ličanima

Intervju…

Za mene je Lika najljepši dio ove zemlje. Ličani koje poznajem su divni ljudi, srčani, gostoljubivi, otvoreni, prijateljski nastrojeni, uvijek imaju spremnu rakijicu, pjesmu i šalu, kazala je autorica serijala. Dodaje da je život u Lici lijep, ali i surov

Andrea BučaAndrea Buča autorica je novog putopisnog serijala ‘Stani u Lici‘, koji započinje s prikazivanjem 14. studenoga 2018. godine na Prvom programu Hrvatske radiotelevizije. Novinarka, redateljica i dobitnica nagrade Joško Martinović, prepoznatljiva je po izboru tema iz svakodnevice te po serijalima ‘Bučom u glavu’ i ‘Sudar svjetova’. Andrea za portal Scena.hr otkriva zanimljivosti serijala.

Scena: Koja je ideja serijala?
Ideja serijala je prikazati moj odnos prema Lici i Ličanima. Kroz devet epizoda gledatelji će upoznati Krasno, Sjeverni Velebit, Otočac, Korenicu, Perušić, Gospić, Lovinac i Udbinu! Točno tim redom će se i prikazivati epizode. Sva mjesta su svoj način osobita.

Andrea BučaScena: Kakav je vaš odnos prema Lici?
Svakako prijateljski. Za mene je Lika najljepši dio ove zemlje. Ličani koje poznajem su divni ljudi, srčani, gostoljubivi, otvoreni, prijateljski nastrojeni, uvijek imaju spremnu rakijicu, pjesmu i šalu.

Scena: Što vas fascinira u Lici?
Fascinira me kako je regija poput Like zapostavljena i kako samo Plitvička jezera Andrea Bučabroje milijune posjetitelja, a ostatak spremno jedva čeka turiste. Lika ima sve preduvjete za uspješan turizam i stvar se kreće, ali sporo. Prije 100 godina bilo je 200 tisuća Ličana, danas ni četvrtina. Ista sudbina svih ruralnih područja. Nekad su odlazili pojedinci, sad u Europu odlaze čitave obitelji. Jedan Perušić je opustio, nešto malo entuzijasta gura turizam, ali sami ne mogu. A Perušić ima i rijeku Liku i pećinski park Grabovaču koji oduzima dah.

Scena: Kazali ste da je život u Lici lijep, ali i surov.
Zamislite da živite u Lovincu, budite se s pogledom na Velebit ili Zir, imate pred sobom pejzaže koji liječe, a trgovina radi do 14 sati, liječnik je u 30 kilometara udaljenom Gospiću do kojeg dvaput dnevno vozi autobus, a umalo su im ukinuli i vlak. Nego što je nego surov. I naravno da je teško opstati i ostati.

Scena: Kakve priče ćete ispričati u serijalu?
Zabavne!

Scena: Možete li nam otkriti vaše avanture u Lici?
Andrea BučaNoć na Premužićevoj stazi, spuštanje u jamu na Begovači, splavarenje rijekom Likom, doručak s velečasnim Josipom pred udbinskom crkvom, let paragliderom iznad Bjelopolja, epizoda s Macolom i muzičarima u autobusu, pjesma s kineskim policajcima na Plitvicama, Ferrarijem po sir kod kozarice Kate u Lovincu, ličke pole na Cvituši i brojne druge.

Andrea BučaScena: Još neka pojedinost o serijalu?
Serijal su snimili Milan Latković i Duje Kundić. Ostvarili su svaku moju ideju, 14 kilometara Premužićeve staze hodali s opremom i snimali, budili se i prije zore, bili moje oči kad bih ja previdjela, a što će gledatelji vidjeti i osjetiti gledajući serijal. Hvala i montažerki Ivi Blašković, koja majstorski oblikuje sve što smo snimili i s kojom je najljepša suradnja ikad.

Foto: Press