fbpx

Anita Juka izabrana u odbor Europske filmske akademije

Filmska akademija…

Producentica Anita Juka u izvršnom odboru Europske filmske akademije

Anita Juka– Izuzetno mi je drago što je Europska filmska akademija prepoznala moj rad te što su me članovi Akademije odabrali da ih predstavljam u narednom mandatu. Ovo je velika čast, ali i odgovornost, a ja ću se maksimalno truditi promovirati doprinos hrvatskih filmskih profesionalaca na europskom, ali i globalnom nivou. Cilj mi je također poticati osnaživanje žena u filmskoj industriji, kako onih ispred, tako i onih iza kamere – izjavila je Anita Juka.
Anita Juka, osnivačica produkcijske kuće 4 film te producentica filma Ti mene nosiš, redateljice Ivone Juka, izabrana je u izvršni odbor Europske filmske akademije. Ova vijest objavljena je u sklopu svečane dodjele nagrada Europske filmske akademije, poznatih i kao europski Oscari. Anita Juka izabrana je među 16 članova odbora, a u svom mandatu, Juka će zastupati interese europskih filmskih profesionalaca te promovirati europsku kinematografiju i filmsko nasljeđe. Članove izvršnog odbora biraju svi članovi akademije, koja broji više od 3.600 filmskih profesionalaca, ujedinjenih s ciljem promocije europskog filma.
Uz Juku, neki od izabranih članova odbora su i Mike Goodridge, bivši direktor jedne od najvećih svjetskih filmskih tvrtki za financiranje Protagonist Pictures, zatim Ewa Puszczyńska, producentica Oscarom nagrađenog filma „Ida“, Christiphe Leparc, glavni tajnik prestižne sekcije Director’s Fortnight Međunarodnog filmskog festivala u Cannesu, Kathriel Schory, veteran industrije i dugogodišnji direktor Izraelskog filmskog fonda te Jim Sheridan, producent filma „My Left Foot“, za kojeg je Daniel Day-Lewis dobio Oscara za najbolju mušku ulogu.
Europska filmska osnovana je 1989. godine od strane švedskog redatelja Ingmara Bergmana. Svake godine nagrađuje vrhunska filmska ostvarenja u sklopu svečane dodjele nagrada u prosincu, a stoji uz bok prestižnoj američkoj Akademiji filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS).

Foto: Press