Raskošna bajka Orašar u koreografiji Vladimira Malakhova u HNK

Zagreb…

Orašar u koreografiji baletnog velikana Vladimira Malakhova

Balet Orašar– Balet Orašar proteklih je godina postao kulturna ponuda grada Zagreba koja iz godine u godinu bilježi sve veći interes raznovrsne publike. Ponosni smo da nakon osam godina predstavljamo novog Orašara s istaknutim koreografom i redateljem Vladimirom Malakhovim. Vjerujemo da ćemo gledatelje u doba darivanja oduševiti čarobnom ruskom bajkom . Izvest ćemo ga oko dvadeset puta što je svojevrsni rekord po broju izvedbi do sad – rekla je o baletu Orašar intendantica Dubravka Vrgoč.
U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu (HNK) održana je konferencija za medije na kojoj je najavljeno novo viđenje najizvođenijeg baleta na svijetu Orašar P. I. Čajkovskog. Na konferenciji za medije govorili su intendantica HNK-a u Zagrebu Dubravka Vrgoč, predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG Jasminka Horvat Martinović, ravnatelj Baleta HNK-a u Zagrebu Leonard Jakovina te koreograf i redatelj Orašara Vladimir Malakhov, kojem je ovo prvo uprizorenje toga kultnog baleta.
Predsjednica Uprave Wiener osiguranja VIG Jasminka Horvat Martinović dodala je kao su projekti iz područja kulture i umjetnosti od iznimne važnosti za Wiener osiguranje te da na veliko zadovoljstvo, od ove godine, surađuju i s vodećom nacionalnom kulturnom institucijom.
– Sponzorstvo najpopularnijeg i najizvođenijeg baleta na svijetu kruna je naše proslave dvadeset godina poslovanja u Hrvatskoj. Sigurni smo da će gledatelji uživati u izvedbama Orašara te nam je velika čast biti dijelom ove prekrasne božićne priče – kazala je Horvat Martinović.
Ravnatelj Baleta Leonard Jakovina rekao je kako baletni ansambl intenzivno priprema predstavu pod vodstvom slavnog Malakhova i kako je sretan što će publika moći gledati balet Orašar u novom, koreografski, scenografski i kostimografski bogatijem izdanju.
– Nakon izvrsne izvedbe Labuđeg jezera pozvati Vladimira Malakhova za postav novog baleta Orašar bila je logična odluka. Vladimir ne samo da je jedan od najboljih plesača i baletnih umjetnika današnjice, već se pokazao i kao vrsan režiser. Zagrebačkoj publici donosi topliji, zahtjevniji i unikatniji Orašar, kazao je Jakovina koji je najavio kako će i sam, nakon duge pauze, zaplesati na pozornici.
Koreograf i redatelj nove sezone baleta Orašar, baletni umjetnik Vladimir Malakhov, dodao je kako mu je zadovoljstvo da nakon Labuđeg jezera ponovo ima priliku raditi sa zagrebačkim baletnim ansamblom.
– Za svakog koreografa postavljati tako veliki balet kao što je Orašar svakako je izniman osobni i profesionalni izazov. Vjerujem da će zagrebačka publika prepoznati koliko je rada i ljubavi uloženo te uživati u magičnoj baletnoj priči. Ako izvedba nije očaravajuća nismo postigli cilj i ta me misao vodila u kreaciji zagrebačkoga Orašara – zaključio je Malakhov.
Novi balet Orašar plešu solisti i ansambl Baleta HNK-a u Zagrebu te polaznici Škole za klasični balet. Premijerni Orašar bit će izveden 29. studenoga, a početak prodaje ulaznica je 4. studenoga.

Foto: Press