fbpx

Hvaljena BBC-eva komedija Pero Shakespeareovo na malim ekranima

BBC…

Komedija u šest nastavaka – Pero Shakespeareovo

Pero ShakespeareovoHrvatska radiotelevizija od subote 27. listopada 2018. godine na svome Trećemu programu (HRT – HTV3) u terminu od 20.30 sati započinje s prikazivanjem hvaljene komedije u šest nastavka Pero Shakespeareovo. Hvaljena komedija Bena Eltona o engleskom bardu prepuna je igara riječima, predstava i otmjenih Tudora.
Krajem 16. stoljeća nedovoljno obrazovan provincijalac William Shakespeare pokušava Pero Shakespeareovose probiti kao pisac u Londonu gdje su, čini se, otmjenost i znanje latinskog mnogo važniji od genijalnosti. No to nije njegov jedini problem, kazališna publika katkad ne razumije njegov kićeni jezik i ne smatra da je predstava koja traje četiri sata dvostruko bolja od dvosatne.
Obitelj mu je u Stratfordu, a kazališna družina u Londonu pa je bard rastrgan na sve strane. Kći tinejdžerica Susanna uvijek je nabrušena, najbolji prijatelj Kit Marlowe krade Willove najbolje tekstove, a susjeda Kata silno želi biti glumica, iako ženama zakon brani da rade bilo što imalo zanimljivo.
Shakespeareovo pero neumorno piše drame o ljubomornim afričkim vojskovođama, kćerima koje hitno treba ukrotiti te komad s glazbom koji će nazvati, a možda i neće, Četvrta noć.
Glavne uloge tumače David Mitchell, Liza Tarbuck, Mark Heap. Scenarist je Ben Elton, producentica Rosemary McGowan, a redatelj Richard Boden. Produkciju potpisuje BBC, a seriju je odabrala Martina Rajšek.

Foto: Press