fbpx

Božićni koncert: Božić kod Zimogroznih

Zagreb…

MiniMini ciklus: Božić kod Zimogroznih

Božić– Nakon sjajne Ježeve kućice (koju, ako još niste, možete posjetiti u ožujku), MINIMINI ciklus nastavlja sa svojom hrabrom misijom širenja glazbe, razvlačenja osmijeha i krčenja puta do dječjih srca! Postoji li bolje vrijeme za to – od Božića! Božićna euforija kod jednih, ‘grinčevsko’ božićno raspoloženje kod drugih –u odraslom svijetu oba posve legitimna – poručuju organizatori.
Zagrebačka filharmonija za odraslu je publiku pripremila prekrasan Božićni koncert koji će se održati 20. prosinca, a za svoju mlađu publiku koncertnu predstavu Božić kod Zimogroznih koja će biti premijerno izvedena 11. prosinca, s namjerom da kroz zanimljivu fabulu, pjesmu, ples i igru utjelovljene u likove Zime i Groznog, jelke Jelice, ptice Krešimira, djevojčice Marie i njezinog oca, umotane u raskošni glazbeni omot tradicionalnih božićnih pjesama i glazbe u izvedbi našeg orkestra, pokaže da Božić nisu samo pokloni i njihovo (pomalo) zasljepljujuće blještavilo, božićni artikli, svjećice, lampice, slatkiši i adventski šušur.
Zima i Grozni su likovi koji nikako ne vole sve te pretjerane ukrase, lampice, kičaste štandove, kobasice i germknedle.
S druge strane, tu su otac i kći koji, od kada su ostali sami, ne znaju kako voditi obiteljski život i kako se ponašati, a u božićno vrijeme zajedništva to postaje nekako osobito teško.
BožićDjevojčica Maria piše pismo nepoznatom prijatelju i moli da Božić bude onakav kao što je bio prije, kada je mama bila tu. Igrom okolnosti pismo završava kod kradljivca pisama – Groznog i tu počinje ledeni zaplet. Zima, koja skuplja poštanske marke i od njih pravi umjetničko djelo – zid neispunjenih želja – otvara posljednje Marijino pismo i odljepljuje posljednju markicu, koja se čvrsto drži za kuvertu i neda da je zalijepi na zid. Zima i Grozni, nakon što pročitaju njeno pismo i shvate da djevojčica nema razmažene želje kao većina, već da želi samo da tata ispoha piceka kao što je to radila njena mama i da ukrase jelku kao nekad, prisjete se svog djetinjstva i raznježe. Odluče joj pomoći i kreću u avanturu spašavanja Božića.
– U ovoj našoj priči Božić je u našem srcu, ali i u ljudskim odnosima, zajedništvu i sitnicama koje su važne karike u životu. Božić je ljubav i dobrota, mir i radost. Originalnu glazbu, kao i aranžmane tradicionalnih hrvatskih pjesama potpisuje član Zagrebačke filharmonije i skladatelj Dubravko Palanović, u izvedbi orkestra Zagrebačke filharmonije pod vodstvom dirigenta Dinka Appelta te znanih glumaca – Hane Hegedušić, Jana Kerekeša, Dražena Bratulića i djevojčica Tie Mikić i Lore. Simikić, koje smo pronašli zahvaljujući školi Husar & Tomčić. Scenografiju i kostime potpisuje Sara Lovrić Caparin, rekvizite Dunja Niemčić, a video projekcije Leonardo Losciale, udaraljkaš Zagrebačke filharmonije, i filmski umjetnik Martin Šatović, a sve to uz umjetničko vodstvo pijanista Filipa Faka, produkciju Silvane Bakija Šimić i pod budnim okom ravnatelja Mirka Bocha te koreografijom Tihane Strmečki. Ovo je svojevrsna priča o spašavanju Božića, o izlazu iz zemlje otuđenosti i povratku starih vrijednosti. Ovo je priča o promjeni srca, o malim gestama koje mijenjaju svijet. Koncertna predstava BOŽIĆ KOD ZIMOGROZNIH bit će premijerno izvedena 11. prosinca u 12:00 sati u Maloj dvorani Lisinskog. Pretprijemera je na rasporedu 11.12. u 10:00 sati, a ostale izvedbe 18.12. u 10:00 i 12:00 sati te 19.12. u 10:00 i 12:00 sati. Pozivamo Vas da podijelimo radost Božića zajedno, i da prekrasan doživljaj koji će djeca ponijeti s ove koncertne predstave bude naš, ali i vaš božićni poklon njima. Poklon u obliku pozitivnih vrijednosti, dobrih vibracija, blagdanskog duha i atmosfere, lijepe glazbe, topline zajedništva i ugodnih osjećaja – pozivaju organizatori.

Foto: Press