fbpx

Međunarodni dan planeta Zemlje: Minuta šutnje

Lauba…

Dan planeta ZemljePovodom Međunarodnog dana planeta Zemlje koji se obilježava sutra, 22. travnja, u Laubi – kući za ljude i umjetnost u Zagrebu u suradnji s National Geographic Hrvatska će biti postavljena izložba simboličnog naziva Minuta šutnje za planet Zemlju. Dan planeta Zemlje (eng. Earth Day) obilježava se 22. travnja u više od 150 zemalja diljem svijeta, a u Hrvatskoj se Dan planeta Zemlje organizirano obilježava od 1990. godine.
– Od Australije do Aljaske, kroz džungle Amazone, preko vrhova Himalaja ili rijeke Kongo, ako stavite prst preko usta svaka osoba će razumjeti da pokazujete – tišinu. Bio to Pigmej u lovu, kauboj iz Pantanala, izbjeglica u Grčkoj, vojnik u Siriji, dijete ili starac, razumjet će vas. Tiho!
Sad je trenutak za minutu šutnje.
Moramo shvatiti. Danas sve se mijenja. I sve će se promijeniti. Povratka na staro više nema. Promjene su tu, već jasne, vidljive. Priroda se mijenja. Život nastaje. Život nestaje. No, ne treba biti pesimist.
Još nije prekasno da se izbjegne ono najgore. Još nije kasno da počnemo mijenjati najprije sebe, kako bismo bili manje okrutni prema drugima. Kriza je velika, sveobuhvatna, ona mijenja sve. Mijenja čak i ono što danas možemo učiniti, ali i ono čemu se možemo nadati. Napredak u svojoj formuli uspjeha još uvijek kalkulira eksploataciju, zagađenje i na kraju … razaranje.
Priključite se i vi pozivu na minutu šutnje za planet Zemlju! Pozivamo vas na otvorenje izložbe fotografija Zorana Marinovića ‘Minuta šutnje’ u Laubu – Kuću za ljude i umjetnost u subotu, 22. travnja u 19 sati. Vidimo se u Laubi! – pozivaju organizatori.

Foto: Press