fbpx

Drago Ćosić proglašen sportskim novinarom 2016. godine

Karlovac…

Drago Ćosić– Lijepo je znati da te kolege cijene i prepoznaju tvoj trud. U prošloj je godini iza mene 87 izravnih prijenosa, a to znači da sam u prosjeku svaki četvrti dan bio u domovima naših gledatelja – rekao je Drago Ćosić te je dodao kako nagrada ne pripada samo njemu.
Sportski komentator Hrvatske radiotelevizije Drago Ćosić proglašen je najboljim sportskim novinarom 2016. godine po izboru Hrvatskoga zbora sportskih novinara (HZSN). Godišnje nagrade i priznanja HZSN-a za 2016. godinu dodijeljene su na prigodnoj svečanosti u Karlovcu.
– Nije to samo moja nagrada. Ona podjednako pripada i svim mojim kolegama u Sportskoj redakciji Hrvatske televizije, organizatorima, producentima, redateljima i novinarima. Svi smo mi dio jednoga sustava i jedni bez drugih ne možemo. Igrom smo slučaja mi novinari istaknuti i pojavljujemo se na ekranu, ali svi oni su jako, jako zaslužni za tu nagradu – dodaje Ćosić.
Drago ĆosićIstaknuti HRT-ov sportski novinar Drago Ćosić na dodjelu je stigao iz St. Moritza gdje je posljednjih dana pratio Svjetsko prvenstvo u alpskome skijanju. Dragi Ćosiću prošla je godina bila vrlo dinamična. Bio je voditeljem projekta Europskoga nogometnog prvenstva u Francuskoj, pratio je Olimpijske igre u Riju de Janeiru, snimio dokumentarni film Od ponora do Olimpa o sjajnoj hrvatskoj rukometnoj generaciji, koja je osvojila prvu olimpijsku zlatnu medalju za hrvatski sport na Ljetnim olimpijskim igrama u Atlanti te pratio mnoge druge sportske događaje i susrete.
Posao sportskoga komentatora nosi sa sobom mnogo putovanja što neki smatraju povlasticom, no posao, koliko god da je lijep, nosi i određena odricanja te mnogo odgovornosti i discipline.
– Mnogi misle kako nam je sjajno jer smo stalno na putovanjima. Slažem se, to je lijepo, ali biti osamdesetak dana godišnje odsutan od kuće nije nimalo jednostavno za obitelj. Bezbroj stvari pada na leđa mojih dragih dama jer druge muške ruke nema u kući. Zato im kapa do poda – ističe Drago Ćosić, kojemu je sportsko novinarstvo strast od djetinjstva.
– Kažu da samo 2 % ljudi radi posao koji je oduvijek želio raditi u životu. Sretan sam što sam unutar toga malog postotka!
Karijera Drage Ćosića počela je 1981. godine kad je preko prve službene audicije došao na tadašnju Televiziju Zagreb. Do potkraj 1983. godine radio je u Zagrebačkoj panorami, na čemu je beskrajno zahvalan jer je, po njegovim riječima, tamo naučio posao. Krajem 1984. godine prešao je u Sportski program Televizije Zagreb.
U redakciji su tada radili doajeni sportskoga novinarstva Milka Babović, Mladen Delić, Boris Mutić, Božo Sušec, Vladimir Anzulović, Mićo Dušanović i Slavko Cvitković.
– Da mi je tada netko rekao da ću jednoga dana postati najstariji i najpoznatiji novinar programa, ne bih mu vjerovao kad vidim kakve su legende ispred mene – ustvrdio je Drago Ćosić i dodao kako su i svi oni zaslužni za ovu nagradu jer su ga učili novinarskomu i komentatorskomu poslu. Otad je do danas bio na sedam ljetnih i šest zimskih olimpijskih igara, sedam svjetskih nogometnih prvenstava, sedam europskih nogometnih prvenstava te tko zna koliko još rukometnih, boksačkih, skijaških i veslačkih prvenstava.

Foto: Krasnodar Peršun za HRT – Press