General svečano otvorio 66. Pulski filmski festival
By redakcija On 14 srp., 2019 At 09:26 AM | Categorized As LifeStyle, Moda, Naslovnica, Reportaže, Televizija, Vijesti, Zanimljivosti | With 0 Comments

Pula…

Projekcijom Vrdoljakova filma General u koprodukciji HRT-a, u prepunoj Areni počeo 66. Pulski filmski festival

Medijski pokrovitelj Scena.hr

GeneralPrigodnom svečanošću u izravnom prijenosu HRT-a i tradicionalnim vatrometom u pulskoj Areni, te prvom projekcijom – dugoočekivanog Vrdoljakova film General – u subotu navečer svečano je otvoren 66. Pulski filmski festival. Na njemu se za Zlatne arene natječe osam hrvatskih filmova i šest iz hrvatske manjinske koprodukcije, a publika će u Areni idućih dana gledati i recentne europske naslove.
Festival je otvorila njegova visoka pokroviteljica, Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović, a nakon ceremonije otvaranja premijerno je prikazana ratna drama Antuna Vrdoljaka General s Goranom Višnjićem u naslovnoj ulozi, te u koprodukciji Hrvatske radiotelevizije (HRT), prvi od osam filmova nacionalne produkcije koji će biti prikazani u pulskoj Areni. Njima se u hrvatskom programu i konkurenciji za nagrade zlatne arene u Istarskom narodnom kazalištu (INK) pridružuje još šest filmova hrvatske manjinske koprodukcije.
GeneralOtvarajući festival i osvrnuvši se na film General redatelja Antuna Vrdoljaka o životu i značaju za Hrvatsku i hrvatsku povijest generala Ante Gotovine, Predsjednica je naglasila je kako je taj film dio opusa redatelja kojeg glumci posebno vole – jer ih potiče da pokažu najbolje od svojega glumačkog talenta.
– Uvjerena sam kako smo složni u tome kako uz darovite redatelje i filmske djelatnike imamo beskrajno darovite glumce, kojima se ponosimo jer su svojim ostvarenjima osvojili naša srca i utisnuli trajna sjećanja na filmove koji pripadaju vrhuncima hrvatske kinematografije- poručila je Predsjednica izrazivši vjeru kako će i film General biti upisan među njih. To nije, navela je ona, ‘priča samo o jednom zaslužnom čovjeku, generalu pobjedničke Hrvatske vojske Anti Gotovini, već je to priča Domovinskog rata, ali prije svega priča hrvatske borbe za ljudsku i nacionalnu slobodu’.
Uz predsjednicu Grabar Kitarović, na otvaranju 66. Pulskog filmskog festivala bila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek te ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić.
Otvorenje 66. Pulskog filmskog festivala uz projekciju dugoočekivanog i bombastično najavljivanog Vrdoljakova “Generala” nedvojbeno je bio društveni i kulturni događaj broj jedan u Hrvatskoj, pa i ne čudi što je pulska Arena bila dupkom ispunjena, a bezuspješno se tražila i “karta više”. Iako među visokim uzvanicima nije bio i naslovni filmski lik, general Ante Gotovina, bio je to događaj koji će se zacijelo još dugo prepričavati i komentirati.
Dodajmo tome da će film General pratiti i istoimena tv serija u čak osam nastavaka, koju će gledatelji Hrvatske televizije ekskluzivno imati priliku pratiti na HTV1 u sklopu nove jesenske sheme i sezone 2019.-2020., ili točnije, u prosincu 2019.
Najveći ovogodišnji novitet pulskog Festivala je da će uz osam filmova domaće produkcije, na novom platnu najvećeg hrvatskog kina pod zvijezdama do 21. srpnja biti prikazani i filmovi PoPularnog programa, odnosno europski filmovi, tako da će gledatelji moći uživati u šest filmova uglavnom biografskih, posvećenih životopisima velikih umjetnika. A s velikim se zanimanjem očekuje i dokumentarni film o liku i djelu nezaboravnog Olivera Dragojevića, koji je na rasporedu pulske Arene u subotu, 20. srpnja, pod nazivom “Oliverovih 70”.

Foto: Press

comment closed