fbpx

Mijenjamo svijet: Putovanje zabranjenim Pakistanom

Dokumentarni film Putovanje zabranjenim Pakistanom

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u srijedu, 1. prosinca 2021. godine na Prvom programu (HRT-HTV1) u sklopu ciklusa Mijenjamo svijet u terminu od 21:05 sati prikazat će dokumentarni film Putovanje zabranjenim Pakistanom.

Putovanje

Pakistan je i dalje je pun kontradiktornosti. Bastion je radikalnog Islama, dok ujedno nastoji prerasti u modernu državu. Dokumentarni film Putovanje zabranjenim Pakistanom preispituje pojedine struje koje ugrožavaju stabilnost ove nacije s atomskom energijom.

Putovanje

Visoko na Himalaji, na 6.000 metara nadmorske visine, vodi se vrlo neobičan rat.

Tisuću pakistanskih vojnika bori se s tri tisuće indijskih vojnika za prevlast nad ledenjakom Siachen – najvećom dostupnom rezervom pitke vode. Budući da 70% populacije Indije i Pakistana ovisi o ovom izvoru pitke vode, svaka bi promjena u njegovom očuvanju bila kobna.

Pakistan se našao na strateški važnoj lokaciji, smješten između Indije na istoku, Irana i Afganistana na zapadu te Kine na sjeveru. Dugo je služio kao prva crta američkim snagama, prvo u borbi protiv sovjetskog bloka, a zatim i tijekom rata u Afganistanu.

Religijski vođe poput radikalnog mule Abdula Aziza i dalje su vrlo popularni. Saznat ćemo više o tom zloglasnom svećeniku te otkriti u kakvom su položaju dva milijuna kršćana koje u Pakistanu smatraju hereticima.

Foto: Press HRT