fbpx

Premijerno: Film Judita Nane Šojlev

Judita u nedjelju premijerno na Prvom

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u nedjelju, 5. prosinca 2021. godine na Prvom programu (HRT- HTV1) u udarnom terminu od 20.40 sati premijerno će prikazati dokumentarni film Judita.

Judita

Riječ je o filmu iz HRT-ove vlastite proizvodnje HRT-ove urednice, scenaristice i redateljice Nana Šojlev u trajanju od 52 minute.

Judita

Ove godine naime slavimo petstotu obljetnicu prvoga izdanja autorskog epa ispjevanog na hrvatskom jeziku, zbog kojeg njezina pisca Marka Marulića nazivamo ‘ocem hrvatske književnosti’.

Izbor Judite kao teme bio je u Marulićevo vrijeme hrabar, a odjek impresivan.

Kako bi izvršila junačko djelo, Judita je prekršila najvažniju Božju zapovijed – ne ubij! Uz to je upotrijebila spornu strategiju: pojačala je svoju erotsku privlačnost kako bi namamila i ubila generala koji opsjeda njezin grad.

Glavna junakinja je utjelovljenje naoko paradoksalne ideje o fatalnoj ženi koja je ubojita upravo zbog svoje ženstvenosti te svetice i iskupiteljice svojega naroda istodobno.

Stoga Judita kao lik nije samo Marulićeva, nego je univerzalna, svevremena, pa tako i moderna junakinja, s kojom se mogu poistovjetiti mnoge suvremene žene.

Foto: Press