Valentina Ivanušić: Na terenu zaboravim na strah!

Croatian Queens…

Valentina igra australski nogomet i članica je prvog ženskog kluba ‘Mambas’ u Hrvatskoj

Euro Cup počinje 10. listopada, a nastupit će 12 muških i 6 ženskih ekipa

Valentina Ivanušić– Australski nogomet mi se svidio jer je neobičan i pomalo egzotičan te gotovo nepoznat. A i zato što se pretpostavlja da je to isključivo muški sport, pa je većina mojih poznanika poprilično iznenađena kad im kažem da se njime bavim i da u tome neopisivo uživam – objasnila je sportašica. Valentina će sa svojim suigračicama ove godine zaigrati i na Euro Cupu u Umagu te će odmjeriti snage sa ženskim reprezentacijama iz Europe koje imaju puno više iskustva. No kaže da će sa dati sve od sebe da obrane hrvatske boje na tom natjecanju.
– Sad se intenzivno pripremamo za nadolazeći Euro Cup. Budući da smo jedini ženski klub u Hrvatskoj, iskustvo sakupljamo igrajući utakmice s članovima muških klubova svake nedjelje. Naravno da se oni prilagođavaju nama, daju nam kvalitetne savjete i zbog toga smo im zahvalne – naglasila je Valentina Ivanušić. Mlada sportašica nam je otkrila zašto ljudi često misle da australski nogomet jako grubi sport.

Ozljede na terenu
Valentina Ivanušić– O tom sportu vlada mišljenje da je jedan od najgrubljih sportova, posebno zato što je ono što je u drugim sportovima potpuno zabranjeno, u australskom nogometu zapravo je poželjno. Najčešća takva, malo grublja operacija je tzv. tackle – rušenje protivnika. Još jedna operacija, koju smatram najopasnijom u australskom nogometu je tzv. speckie – penjanje koljenima na ramena protivnika kako bismo markali loptu. Najveća draž australskog nogometa je adrenalin koji nas obuzme kad se nađemo na terenu i koji nas tjera da zaboravimo svaki strah od ozljeda. Sve što želimo u tom trenutku je uzeti tu loptu i dovesti svoj tim do pobjede – ispričala je Valentina. Najčešći nesporazum, dodaje,  je to što mnogi misle da je australski nogomet isto što i američki nogomet ili ragbi. Iako se u igri i ozlijedila, nikad nije pomislila da zbog toga prestane igrati australski nogomet.
– Na terenu se svašta događa, a ozljede nisu rijetkost. Bilo je tu polomljenih prstiju i tetiva, uganutih zglobova i masnica, ali moram naglasiti da nijedna od nas, unatoč ozljedama, ni u jednom trenutku nije pomislila na odustajanje – kazala je. Valentina se prisjetila jedne anegdote s travnjaka.
– Posebno mi je u sjećanju ostao jedan trening početkom lipnja kad smo igrale po jakom pljusku i grmljavini na otvorenom, bez kopački i u kratkoj odjeći. Proklizavale smo i padale, ali nas to nije spriječilo da kvalitetno odradimo svoj trening i zabavimo se kao nikad – ispričala je sportašica.

Podrška obitelji i trenera
Valentina IvanušićNjezina obitelj bila je iznenađena kad su saznali da će se posvetiti australskom nogometu.
– No kad su vidjeli koliko sam zaljubljena i da sam spremna odvojiti svoje slobodno vrijeme za treninge, nisu imali izbora nego mi pružiti maksimalnu podršku – govori Valentina. Osim u roditeljima, podršku ima i u treneru Hrvoju Habljaku.
– Izrazito smo mu zahvalne što vjeruje u nas. Isto tako cijela muška ekipa stoji uz nas, pa smo ih tako jednom u šali pitale hoće li slaviti svaki naš gol, a oni su složno odgovorili da neće samo slaviti svaki naš gol, već i svaki naš pravi potez – otkrila je Valentina te poručuje:
– Bilo bi poželjno da nam se priključi još djevojaka i mi ćemo ih sigurno dočekati raširenih ruku. Imat će čast biti članice prvog ženskog kluba australskog nogometa u Hrvatskoj i vidjeti, a nadam se i osjetiti strast koja nas veže i drži u ovom sportu.

Foto: Hrvoje Habljak