HND pozdravlja odluku kolege Drage Hedla da objavi dokaz o pokušaju podmićivanja
By redakcija On 28 srp., 2017 At 09:30 PM | Categorized As LifeStyle, Naslovnica, Tech, Vijesti | With 0 Comments

Zagreb…

Priopćenje HND-a prenosimo u cijelosti;

Također pozivamo novinare da svaki pokušaj utjecanja na njihovu profesionalnu neovisnost prijave nadležnim institucijama, ali i da dokaze objave, HND

odluku kolege Drage Hedla– Hrvatsko novinarsko društvo (HND) pozdravlja odluku kolege Drage Hedla da objavi dokaz o pokušaju političara Franje Lucića da ga podmiti ne bi li Hedl odustao od objavljivanja priče na portalu Telegram.hr o poslovnim problemima Lucićevih tvrtki i sumnjivim imovinskim transakcijama. Drago Hedl novinarski je veteran mnogostruko nagrađivan hrvatskim i međunarodnim novinarskim nagradama uključujući i nagradu za životno djelo Hrvatskog novinarskog društva „Otokar Keršovani“.
U trenutku kada je pokušao podmititi kolegu Dragu Hedla Franjo Lucić bio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a u Požeško-slavonskoj županiji, zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik saborskog Odbora za europske poslove.
HND očekuje od premijera i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, te od predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića kao i od svih stranačkih klubova zastupnika da javno osude ponašanje Franje Lucića.
Ujedno još jednom pozivamo sve kolegice i kolege da se odupru bilo kojoj vrsti pritisaka i pokušajima sprječavanja novinara i medija da obavljaju svoj posao u skladu s temeljnim etičkim i profesionalnim načelima.
Također pozivamo novinare da svaki pokušaj utjecanja na njihovu profesionalnu neovisnost prijave nadležnim institucijama, ali i da dokaze objave. Time će ne samo zaštititi osobni integritet i novinarsku struku nego i pomoći razvoju zdravog demokratskog društva – pišu i priopćenju kojeg potpisuje Izvršni odbor HND-a, Saša Leković.

Foto: Press arhiva

comment closed