fbpx

Hrvatski rukometni savez i Lino Červar održali sastanak

Zagreb…

Lino Červar– Ima još nekoliko stvari koje se moraju korektno završiti i kroz vrlo kratko ćemo vas obavijestiti o svemu. Nadam se da ćemo se naći u sljedećih desetak dana na konferenciji za tisak i da ćemo tada imati novog izbornika. To je sve što se može reći. Nigdje ne zapinje već gospodin Červar ima korektan odnos prema poslodavcu i institucijama za koje radi – rekao je po završetku sastanka dopredsjednik HRS-a Zoran Gobac.
Čelnici Hrvatskog rukometnog saveza održali su uvodni sastanak s Linom Červarom. Podsjetimo, Lino je aktualni izbornik Makedonije i trener rukometnog kluba Metalurg te mu predstoje i kvalifikacijske utakmice za EP s Makedoncima, a dosadašnji izbornik Kaubaja Željko Babić smijenjen je s pozicije izbornika nakon što je Hrvatska na dramatičan način ostala bez medalje na SP-u u Francuskoj.

Lino Červar bivši je dugogodišnji izbornik hrvatske rukometne reprezentacije, trener RK Metalurga iz Skoplja. S Linom Červarom na čelu je hrvatska reprezentacija, koja je bila posljednja na europskom prvenstvu 2002. za nepune dvije godine postala svjetskim prvakom i olimpijskim pobjednikom.
Godine 1971. diplomirao je na Pedagoškoj akademiji u Puli te stekao zvanje nastavnika hrvatskoga jezika. Trenersku rukometnu karijeru počeo je u Rukometnom klubu Triko iz Novigrada 1974. godine. Godine 1980. trenirao je Istraturist iz Umaga s kojim se iz pete lige tijekom pet sezona plasirao u prvu Saveznu ligu Jugoslavije.
Od 1991. godine radio je kao trener u Klagenfurtu, Austrija. Od 1994. do 2000. godine bio je trener, odnosno izbornik Talijanske rukometne reprezentacije i direktor svih talijanskih rukometnih selekcija. 1998. u Italiji objavljuje knjigu ‘Moje viđenje rukometa’.
Od 2000. Lino Červar bio je trener Badel 1862 Zagreb, a 2002. je imenovan izbornikom Hrvatske rukometne reprezentacije, s kojom je paralelno vodio i talijanski RK Papilon Conversano. Od 2004. je ponovo u R.K. Croatia Osiguranje Zagreb a 29. srpnja 2010. odlučio se povući s mjesta hrvatskog izbornika. Nedugo nakon toga postao je trener RK Metalurg iz Skoplja, kojeg uspješno vodi u prvenstvu Makedonije, regionalnoj SEHA ligi i u rukometnoj ligi prvaka.
Dvostruki je dobitnik Državne nagrade za šport “Franjo Bučar”, 2003. godine osobne, te kao član reprezentacije 2004. godine.

Foto: Wiki – Steindy