fbpx

Hrvatska rapsodija u HNK Ivana pl. Zajca!

Rijeka…

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Hrvatska rapsodijaDruga po redu premijera u novoj sezoni riječkog HNK Ivana pl. Zajca predstava je redatelja Sebastijana Horvata i dramaturga Milana Markovića Matthisa ‘Hrvatska rapsodija’ nastala po motivima ‘Hrvatske rapsodije’ Miroslava Krleže. Premijera će se održati u petak 18. rujna 2015. godine u 19,30 sati. Marin Blažević, zamjenik intendanta riječkog kazališta, komentirao je kritike upućene upravi kako vode političko kazalište napomenuvši kako je kazalište političko u smislu u kojem reagira na trenutnu društvenu situaciju te da je takvo od svog nastanka.
Hrvatska rapsodijaDramaturg Milan Marković Matthis istaknuo je kako je tekst Miroslava Krleže vrlo inspirativan te budi potrebu za dijalogom: dijalogom sa samim Krležinim tekstom te društvenim dijalogom. Izvorni tekst govori o putovanju hrvatske ‘treće klase’ za vrijeme Prvog svjetskog rata, a namjera autorskog tima bila je pronaći odgovor na pitanje tko je danas ta ‘treća klasa’. Marković Matthis pritom se dotaknuo trenutne izbjegličke krize u Europi i izbjeglica kao suvremene ‘treće klase’ odnosno ljudi koji su tijekom migracija i promjena zapravo ‘ispali’ iz klasnog sistema. Stoga se postavlja pitanje možemo li više uopće razmišljati o klasi u okviru države.
Redatelj Sebastijan Horvat napomenuo je kako su predstavu radili iz današnjeg vremena i bavili se Europom danas, te njome pokušali razumijeti što bi se moglo dogoditi kad bi ‘tvrđava’ Europa zatvarajući svoja vrata onima koji dolaze, postala civilizacijski zatvor za one ‘unutra’ koji ne mogu izaći.
Hrvatska rapsodija– Krležina poezija za mene je pravo otkriće jer su njegovi tekstovi uz svoju snažnu estetsku funkciju i vrlo kritični, u svojoj ljepoti i strašno politični – istaknuo je autor glazbe Drago Ivanuša koji je materijal za uglazbljivanje pronašao u Krležinim stihovima.
Predstavljen je i novi član ansambla Hrvatske drame Dean Krivačić, koji je izuzetno ponosan što je član ovog ansambla i kazališta koji se ne boji reći “ne“ desničarskim pojavama u Hrvatskoj.
Scenografiju potpisuje Jürgen Kirner, kostimografiju Belinda Radulović, a oblikovanje svjetla Boris Blidar.
U predstavi glume Dražen Mikulić, Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Dean Krivačić, Sabina Salamon, Biljana Torić, Davor Jureško, Alen Liverić, Marija Tadić i Jasmin Mekić.

Foto: Press