fbpx

Hrvatske svjetske igre – Svečano otvaranje uz izravan prijenos

Zagreb…

Hrvatske svjetske igreHrvatska radiotelevizija (HRT) ove će godine prvi put biti medijski pokrovitelj Hrvatskih svjetskih igara koje se održavaju od 18. do 22. srpnja u Zagrebu, najavljeno je na konferenciji za novinare u Središnjemu državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Riječ je o četvrtome amaterskom sportskom natjecanju na kojemu sudjeluju Hrvati i njihovi potomci iz cijeloga svijeta, a ovogodišnja će manifestacija okupiti najveći broj sudionika dosad – više od 900 natjecatelja iz 31 države te 150 natjecatelja iz Republike Hrvatske.
– Hrvatska radiotelevizija prepoznala je brigu za Hrvate izvan domovine te smatramo kako praćenje Hrvatskih svjetskih igara zaslužuje svoje mjesto na našim radijskim i televizijskim programima te na mrežnim stranicama – istaknuo je ravnatelj Poslovne jedinice Program Hrvatske radiotelevizije Renato Kunić. Govoreći o brizi za Hrvate izvan domovine, Kunić je dodao kako će Hrvatska radiotelevizija već tijekom ove godine otvoriti dopisništva u Sarajevu i Mostaru, a početkom iduće godine namjerava se pokrenuti i međunarodni satelitski televizijski program.
Hrvatske svjetske igreVršitelj dužnosti glavnoga urednika HRT-ova međunarodnoga multimedijskog programa Glas Hrvatske Ivo Kujundžić rekao je kako Hrvatska radiotelevizija ‘kreće s novom koncepcijom brige o svim Hrvatima izvan Hrvatske’ te kako se to odnosi i na Hrvate u Bosni i Hercegovini, koji su konstitutivni narod, na hrvatske manjine u susjednim državama te na hrvatsku dijasporu.
Državni tajnik Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas rekao je kako su Hrvatske svjetske igre jedinstveni projekt od državne važnosti jer se njime na temelju sportske i kulturne suradnje povezuju domovinska i iseljena Hrvatska. Time se, dodao je Milas, čuva hrvatsko zajedništvo i narodna svijest Hrvata izvan domovine. Milas je ujedno izrazio i nadu da će Hrvatske svjetske igre potaknuti neke od naših iseljenika na povratak.
U okviru medijskoga pokroviteljstva Hrvatska radiotelevizija izravno će prenositi svečano otvaranje Hrvatskih svjetskih igara 18. srpnja na Četvrtome programu Hrvatske televizije, a za vrijeme trajanja igara svakodnevno će izvješćivati o njima u svojim informativnim emisijama, osobito u središnjemu Dnevniku.
Hrvatske svjetske igre pratiti će se i na Prvome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 1), Drugome programu Hrvatskoga radija (HRT – HR 2), te na HRT – Glasu Hrvatske i HRT – Radiju Sljeme. Svi podaci povezani s tim projektom bit će dostupni i na teletekstu te na mrežnim stranicama Hrvatske radiotelevizije.

Foto: Press – Dražen Pajtlar za HRT