fbpx

Tri sestre Boba Jelčića u parku Gradac

Dubrovnik…

Slavni Čehovljev komad Tri sestre postaje polazišnom točkom iz koje kreće redateljsko i glumačko istraživanje

Tri sestreAutorski projekt Boba Jelčića Tri sestre u izvedbi dramskog ansambla Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu na programu je 71. Dubrovačkih ljetnih igara u ponedjeljak i utorak, 13. i 14. srpnja u 21-30 sati u parku Gradac.
U novome autorskom projektu Bobe Jelčića, slavni Čehovljev komad Tri sestre postaje polazišnom točkom iz koje kreće redateljsko i glumačko istraživanje. Projekt preispituje i briše granice kazališne umjetnosti, otvara do sada zatvorene procese unutar kazališne kuće, propituje kako se likovi i motivi iz Čehovljeva vremena odnose prema ovome našemu i na koji način oni razgovaraju s publikom. Kako ne bi ostalo samo na izvedbenom polju, ovaj proces poduzima i stvarne korake ka brisanju zadanih kazališnih okvira, otvaranju prema publici i propitivanju sadržaja koji su sami po sebi razumljivi kazalištu. Čehov i njegov slavni tekst uzet je kao zrcalo sviju nas, koje se djelovanjem glumaca i gledatelja umnogostručuje, stvarajući slojevitu formu međusobnih odnosa koji uvijek korespondiraju sa sadašnjim trenutkom.
Tri sestreSjajan dramski ansambl zagrebačkog HNK čine Nina Violić u ulozi Olge, Jadranka Đokić kao Maša, Iva Jerković kao Irina, Marin Klišmanić kao Andrej, Daria Lorenci Flatz kao Nataša Ivanovna, a ostale uloge ostvarili su: Ugo Korani, Siniša Popović, Krešimir Mikić, Dušan Gojić, Ivan Colarić. Dramaturgiju potpisuje Mirna Rustemović, scenografiju Aleksandar Denić, kostimografiju Zdravka Ivandija Kirigin, oblikovanje svjetla Aleksandar Čavlek dok su asistentice redatelja volonterke Tjaša Ninić i Marta Tutiš, asistent scenografa Ante Serdar te asistentica kostimografkinje Ana Mikulić.
Redatelj Bobo Jelčić na scenu je postavljao Büchnera, Gogolja, Kozarca, B. Straussa, Ionesca, a zajedno s Natašom Rajković potpisuje autorstvo više predstava od kojih su dvije rađene na Dubrovačkim ljetnim igrama: „Radionica za šetanje, pričanje i izmišljanje“ 2003. godine te „Allons enfants“ u Gradskoj vijećnici 2013. godine. Uz kazalište, bavi se i filmom te je godine 2013. na Pulskome filmskom festivalu nagrađen Zlatnom arenom za režiju i scenarij filma „Obrana i zaštita”.
Ulaznice za predstavu dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnik-festival.hr ili servisa www.ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1).

Foto: Press – Mara Bratoš