fbpx

Dizelska dimna zavjesa – najveći skandal u automobilskoj industriji

HRT…

Dieselgate – Dizelska dimna zavjesa je punio naslovnice diljem svijeta

Dizelska dimna zavjesaHrvatska radiotelevizija u srijedu 6. ožujka na Prvom programu (HRT – HTV1) prikazuje dokumentarni film Dizelska dimna zavjesa, priču o jednom od najvećih i najskupljih skandala u automobilskoj industriji. “Dieselgate” je punio naslovnice diljem svijeta. Zbog toga što je namjerno varao sustav lažno prikazujući rezultate emisija ispušnih plinova, Volkswagen je morao platiti novčanu kaznu od rekordnih 20 milijardi dolara. Ali kako je istraga pokazala, oni nipošto nisu bili jedini krivci. U filmu ćete upoznati istraživače koji su razotkrili prijevaru i doznati kakve sve opasnosti donose emisije NOx-a.
– Pozabavit ćemo se i Peugeot-Citroënom koji je sad predmet sudske istrage, kao i Renaultom koji su istražitelji optužili da je svjesno varao na testiranjima emisija. Naš izvor iz samog Renaulta otkriva kako je njegov posao bio osigurati da emisije automobila ostanu unutar standarda, ali samo u laboratorijskim uvjetima. No, nema sumnje da onečišćenje zraka ubija. Sastajemo se s timom istraživača s MIT-a koji kažu da je diljem Europe bilo 4000 slučajeva prerane smrti kojima je uzrok pretjerana emisija dušikovih oksida (NOx) zbog toga što su se dizelski automobili na tržište plasirali kao “čisti” – poručuju autori dokumentarnog filma Dizelska dimna zavjesa.
Dizelska dimna zavjesaAutori dokumentarca sastaju se s bivšim europskim povjerenikom za okoliš koji je prvi upozorio na taj problem još 2011. Sada kada je ta velika prijevara otkrivena, hoće li sve krenuti nabolje? Sve zemlje članice EU-a glasovale su za više nego dvostruko povećanje dopuštenog standarda za emisije dušikovih oksida. VW i Renault imaju sjajnu godinu s rekordnom prodajom i rastom. Jedini pravi gubitnici su djeca koja žive u gradovima i ljudi s astmom i poteškoćama s disanjem.
Dokumentarni film Dizelska dimna zavjesa gledajte 6. ožujka na Prvom programu (HRT – HTV1) Hrvatske radiotelevizije u 21 sat i 5 minuta.

Foto: Press