Ljubavna priča Daše Drndić i Rijeke: Leica format
By redakcija On 16 svi., 2019 At 08:43 AM | Categorized As Kazalište, Kultura | With 0 Comments

Rijeka…

Premijerno: Leica format prema istoimenom romanu Daše Drndić u adaptaciji Gorana Ferčeca

Medijski pokrovitelj Scena.hr

Leica formatPraizvedba predstave Leica format prema istoimenom romanu Daše Drndić u adaptaciji Gorana Ferčeca i režiji Franke Perković te izvedbi ansambla Hrvatske drame u suradnji s Talijanskom dramom riječkog HNK i studentima Glume i medija riječke Akademije primijenjenih umjetnosti, na programu je HNK Ivana pl. Zajca u petak, 17. svibnja 2019. godine.
Najavljujući predstavu na konferenciji za novinare, intendant Marin Blažević je naglasio kako je postavljanje predstave pod sloganom ‘Rijeka u predstavi – predstava o Rijeci’ rezultat osluškivanja publike koja očekuje predstave o lokalnim temama i svome gradu. Međutim, kako je kazao Blažević:
– Učinilo nam se da je nakon velikih predstava koje su se u povijesti našeg Kazališta bavile Rijekom, kao što su „Vježbanje života” i „Karolina Riječka”, došlo vrijeme da na scenu postavimo i predstavu koja kritički govori o našem gradu, drugačije od uvriježenih mitova koji se uz njega vežu.
Leica formatRavnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica je pak kazala kako je došlo vrijeme da Rijeka govori o Rijeci na specifične načine te da će „Leica format“ predstavljati Rijeku kao grad koji o sebi može govoriti suvremeno i pametno, pa i na ženski način. Uz to je najavila da će se, zahvaljujući u prvom redu dijalogu riječkog Kazališta sa svojom publikom, sljedeće godine na kazališnom repertoaru naći tri velike predstave o Rijeci.
– Ova predstava je ljubavna priča Daše Leica formatDrndić i Rijeke, sa svime onime što ljubav podrazumijeva. Ona je brutalna, gruba, ponekad nepodnošljiva, ali i izrazito lijepa – istaknula je redateljica Franka Perković koja prvi put radi u riječkom „Zajcu“. Kazala je i kako je čula priče koje su pratile nastanak ove predstave, prije svega nezadovoljstvo činjenicom što se na riječku scenu postavlja predstava prema romanu koji „pljuje“ po Rijeci.
– Daša je bila brutalno iskrena, govorila je otvoreno o svemu što je vidjela, provocirala je dijalog, ali zato što joj je bilo važno, što joj je jako stalo. Jednako bi ona pisala i o bilo kojem gradu u kojem bi živjela. Ne zaboravimo, Daša je izabrala Rijeku, odlučila je upravo u njoj živjeti, a ne negdje drugdje, iako je to, pouzdano znam, mogla.
Glumica Tanja Smoje koja tumači ulogu Nje, autorice Daše Drndić kazala je kako se sve više prepoznaje u toj ulozi, toliko da se, poput autorice koja se u djelu pita: Tko to govori, grad ili ja, ona pita: Tko to govori, Daša ili ja?
– Sretna sam što mogu biti medij kroz koji će njene riječi doprijeti do publike.
Uz Tanju Smoje, u predstavi, u više uloga, igraju i Aleksandra Stojaković Olenjuk, Jelena Lopatić, Anastazija Balaž, Biljana Torić, Olivera Baljak, Ivna Bruck, Edi Ćelić, Denis Brižić, Dean Krivačić, Nikola Nedić i Giuseppe Nicodemo te studenti studija Gluma i mediji.
Scenograf je Igor Vasiljev, kostimografkinja Barbara Bourek, a skladatelj Josip Maršić. Oblikovatelj svjetla je Alan Vukelić, oblikovateljica videa Judita Gamulin dok je suradnica za scenski pokret Ivana Kalc.
Reprize predstave Leica format na rasporedu su 18., 29., 30. i 31. svibnja te 14. lipnja.

Foto: Press – Dražen Šokčević

comment closed