fbpx

Dubravka Vrgoč: Slaveći rođendan opere, slavimo postojanost

Zagreb…

Proslavljen 80. rođendan opere ‘Ero s onoga svijeta’ u zagrebačkome HNK

Ero s onoga svijeta

Dubravka Vrgoč– Slaveći osamdeseti rođendan opere ‘Ero s onoga svijeta‘, slavimo postojanost jedne od naših najboljih opera koja je praizvedena u našem teatru, a potom izvođena na oko osamdeset europskih pozornica. ‘Ero’ je tako tijekom proteklih desetljeća proslavio naš teatar i našu kulturu svjedočeći o autentičnim vrijednostima kazališnog govora koji s lakoćom prelazi ne samo geografske granice. Izvođen do sada čak 686 puta, ‘Ero’ će tako uskoro proslaviti još jednu obljetnicu – izjavila je Dubravka Vrgoč, intendantica Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu povodom svečanog obilježavanja 80. obljetnice ‘Ero s onoga svijeta’.
Ero s onoga svijetaPovodom 80. godišnjice od praizvedbe, jučer, 2. studenog, u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu održana je svečana izvedba opere ‘Ero s onoga svijeta’ Jakova Gotovca pod ravnanjem maestra Nikše Bareze u režiji Krešimira Dolenčića. Naime, praizvedba ovog kultnog djela održana je 2. studenog 1935. Jakov Gotovac pripada najvažnijim hrvatskim skladateljima 20. stoljeća. Originalan u izričaju, odlično poznajući opernu scenu i zborsko stvaralaštvo, kao veliki melodičar tijekom cjelokupnoga stvaralaštva je zadržao umjetničko uvjerenje o pravu na vlastiti glazbeni jezik. Njegovo najuspješnije i najpopularnije djelo, opera Ero s onoga svijeta, već davno je ubrojena među najuspjelije slavenske komične opere, a od praizvedbe u Hrvatskome narodnom kazalištu 1935. gotovo ne silazi s repertoara svih nacionalnih kazališnih kuća. Ero s onoga svijeta je u inozemstvu izveden na više od osamdeset opernih pozornica, dok je libreto preveden na devet jezika.
Ero s onoga svijetaGlavni lik opera Ero s onoga svijeta, pokretač radnje je Mića, mladić iz bogate seoske obitelji Dalmatinske zagore. Dok pokušava u susjednom selu pronaći djevojku kojom bi se oženio, na majčin savjet, prikazuje se kao siromah. Predstavlja se kao Ero, s onoga svijeta, i želi biti siguran da ga odabranica Đula iskreno voli. Uvjerivši mnoge kako je on Ero, za svakoga ima poneku priču s onoga svijeta. U ulozi Gazde Marka nastupa Siniša Štork, u ulozi Dome Dubravka Šeparović Mušović, u ulozi Đule Tamara Franetović Felbinger, u ulozi Miće (Ere) Miljenko Đuran, a u ulozi Mlinara Sime Ljubomir Puškarić.
Do posljednje inscenacije 2003. u režiji Krešimira Dolenčića, Ero je doživio 12 premijernih izvedbi, a u njima su sudjelovale generacije ponajboljih zagrebačkih opernih i baletnih solista i ansambala.

Foto: Mara Bratoš