fbpx

80. godišnjica opere ‘Ero s onoga svijeta’!

HNK u Zagrebu…

Ero s onoga svijetaU ponedjeljak, 2. studenoga 2015. godine u HNK u Zagrebu u 19,30 sati održat će se svečana izvedba opera ‘Ero s onoga svijeta‘ Jakova Gotovca u povodu 80. godišnjice od praizvedbe ovog kultnog domaćeg dijela pod ravnanjem maestra Nikše Bareze u režiji Krešimira Dolenčića. Praizvedba je održana 2. studenoga 1935. godine u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu.
Jakov Gotovac pripada najvažnijim hrvatskim skladateljima 20. stoljeća. Originalan u izričaju, odlično poznajući opernu scenu i zborsko stvaralaštvo, kao veliki melodičar tijekom cjelokupnoga stvaralaštva zadržao je umjetničko uvjerenje o pravu na vlastiti glazbeni jezik. Njegovo najuspješnije i najpopularnije djelo, opera Ero s onoga svijeta, već davno je ubrojana među najuspjelije slavenske komične opere, a od praizvedbe 1935. ne silazi s repertoara svih naših nacionalnih kazališnih kuća. Ero s onoga svijeta je u inozemstvu izveden na više od sto opernih pozornica, dok je libreto preveden na devet jezika.
Ero s onoga svijetaGlavni lik opere ‘Ero s onoga svijeta’, pokretač radnje Mića, mladić je iz bogate seoske obitelji Dalmatinske Zagore. Dok pokušava u susjednom selu pronaći djevojku kojom bi se oženio, na majčin savjet, prikazuje se kao siromah. Predstavlja se kao ‘Ero s onoga svijeta’, jer želi biti siguran da ga odabranica Đula iskreno voli. Uvjerivši mnoge kako je on Ero, za svakoga ima poneku priču s onoga svijeta. U ulozi Gazde Marka nastupa Siniša Štork, u ulozi Dome Dubravka Šeparović Mušović, u ulozi Đule Tamara Franetović Felbinger, u ulozi Miće /Ere Miljenko Đuran, a u ulozi Mlinara Sime Ljubomir Puškarić.
Do posljednje inscenacije 1992. u režiji Krešimira Dolenčića, Ero je doživio 12 premijernih izvedbi, a u njima su sudjelovale generacije najboljih zagrebačkih opernih i baletnih solista i ansambala.

Foto: HNK Zagreb – Novković