Mine na plaži – Vergarola, Arsena Oremovića na Pula film festivalu

Pula…

Film Mine na plaži – Vergarola je pun izvornih fotografija, a osim dokumentarnog ima i igrane dijelove

Mine na plažiOvogodišnja Pula donosi sjajan program dokumentarnih filmova među kojima i Mine na plaži – Vergarola, Arsena Oremovića.
Riječ je o djelu druge sezone serijala Nesreća i bavi se eksplozijom mina na plaži Vergarola u Puli 1946. godine.
– U tom serijalu bavim se velikim nesrećama i trudim se naći zanimljive tragove, sudionike ili svjedoke nesreće, a o ovom slučaju u kojem je bilo minimalno 60 žrtava, nisam znao ništa iako već 30 godina dolazim u Pulu – rekao je Arsen Oremović na konferenciji za medije.
Mnogi, dodao je, nisu o tom tragičnom događaju ni htjeli razgovarati, pa je ta priča ostala zaglavljena među starijima koji je se sjećaju i novijim generacijama koje to ne zanima.
– Ta je eksplozija svojevrstan misterij, nikad se nije doznala prava istina o tom događaju – napomenuo je i dodao da se serijal snima na osnovu sudskih dokumenata.
Film Mine na plaži – Vergarola je pun izvornih fotografija, a osim dokumentarnog ima i igrane dijelove. Direktor fotografije Kristijan Burlović rekao je da su mu prave fotografije pomogle te da je kao Puljanin pomoću njih lako prepoznao lokacije u gradu te da su neke i danas gotovo nepromijenjene.
– Sugovornike smo snimali na različitim lokacijama kako bi dobili na dinamici – izjavio je.
Glazbu potpisuje Toni Starešinić te je za nju rekao da ima električni stil s akustičnim prizvukom.
– Glazba je dramatična s obzirom na to da je trebalo dočarati eksploziju mina, a imamo i saksofon koji je dočarao tu jednu emotivnu notu – izjavio je napomenuvši da mu je bilo teško emotivno se distancirati od teme.
Anton Percan jedan je od sugovornika na filmu te je ispričao kako je taj događaj i danas tabu tema.
– On je još rana na tkivu grada koja peče, a nekad i krvari – izjavio je.
Mnogi su sugovornici odustali od snimanja što, smatra Percan, govori o mentalitetu Puljana. „Tim je događajem Pula izgubila dio duše. Dio duše je izgubljen s onima koji su otišli, a dio duše je izgubljen s onima koji su u Puli ostali i više nisu govorili o tome – dodao je.
Vergarola je treća epizoda od njih šest u serijalu druge sezone Nesreća i najesen će se prikazati na HRT-u te, kako dodaje Oremović, ima potencijal i za talijansko tržište.

Foto: Press