fbpx

Vesna Stanković: Od kamena tvrđi je samo čovjek

Intervju za Scena.hr I dio – Vesna Stanković

Nagrađivana glumica i redateljica Vesna Stanković kaže da je izuzetno ponosna na emotivnu monodramu ‘Lina od kamena tvrđa’. Ističe da je Lina simbol svih žena na svijetu, koje su živjele u ruralnim predjelima, rađale, sahranjivale djecu, slale sinove i muževe u ratove i na kraju shvatile da je na svijetu najtvrđi kamen, a od kamena tvrđi je samo čovjek. Vesna Stanković je članica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, a prije 20 godina s Milovanom Zdravkovićem osnovala je kazališnu trupu Balkan Novi Pokret gdje se ostvarila i kao pisac mnogih djela i kao redateljica. Igrala je na svim značajnim pozornicama. Njezin autorski rad prepoznat je od publike i struke te je dobitnica domaćih i međunarodnih nagrada kao glumica, ali i kao autorica kazališnih predstava. Aktivno se bavi pedagoškim i edukativnim radom. ‘Tako je (ako vam se tako čini)’, ‘Višnjik’, ‘Pod žrvnjem’, ‘Bajka o pozorištu’, ‘Čaj od jasmina’, ‘U močvari’, ‘Milunka’, ‘Lina od kamena tvrđa’, samo su neke od brojnih uloga kojima je oduševila publiku. U razgovoru za portal Scena.hr Vesna priča o svojoj zaljubljenosti u glumu i kazališnu pozornicu.

Vesna Stanković

Scena: Iza vas je veliki broj kazališnih uloga. Kad ste se zaljubili u kazalište i glumu?

Još kao vrlo mala zavoljela sam čitati. Nastavnici u školi su me izvodili na priredbama da recitiram, vodim program, glumim. Tu sam stekla samopouzdanje. A s petnaest godina dobila sam veliku ulogu u lokalnom amaterskom kazalištu i tu sam se smrtno zaljubila u kazalište. Ta ljubav traje već više od tri desetljeća i nikad nije došla u pitanje.

Scena: Tko ili što je na vas jako utjecalo?

Nikad nisam imala idole. Svoje radne i životne stavove stjecala sam usput, od nastavnice srpskog jezika, od roditelja, od prijatelja, od mog profesora glume Jevtovića, od kolega…

Scena: Što je za vas gluma?

Ima više vrsta glume. Neke od njih su mi posao, zabava, muka, robija, a gluma u kazalištu mi je najveća ljubav.

Scena: Koliko vas je gluma možda promijenila?

Ne vjerujem da me promijenila. I suviše dugo živim uz, sa, do i zbog glume. Nas dvije se razumijemo. Nikad nismo izdale jedna drugu.

Vesna Stanković

Scena: Što ste naučili o sebi kroz uloge, a što o životu?

Ponekad se šalim sa svojom djecom da nikako ne pokušavaju da mi lažu jer sam četiri godine na fakultetu učila da uvjerljivo lažem i da prepoznajem tuđe laži. Onaj tko se bavi glumom, zaista može prepoznati te tanke emocije kod sebe i kod drugih jer se time bavimo, istražujemo, o tome razmišljamo .

Scena: Koja je možda najemotivnija uloga bila?

Najviše cijenim uloge u kojima ima mnogo snažnih emocija. Ja ih imam dosta, neke su drame, neke komedije. Ali već 12 godina igram monodramu ‘Lina od kamena tvrđa’ koja svakom iščupa srce i opet ga vrati. To je predstava koja se nikad ne zaboravi. Zapravo, gledatelj ne zaboravi svoje emocije, koje tijekom predstave doživi.

Vesna Stanković

Scena: Tu su uloge u predstavama Tako je (ako vam se tako čini), Višnjik, Pod žrvnjem, Bajka o pozorištu, Čaj od jasmina, U močvari, Milunka… Kako osjećate te uloge?

Potrajalo bi da ih sve nabrajam, igram različite žanrove, uloge, karaktere, svaka je dio mene i jako se teško rastajem od svake predstave.

Scena: Koju biste ulogu izdvojili u svojoj karijeri? Je li neka uloga možda bila prekretnica u karijeri?

Nije bilo nikakve nagle prekretnice. Prije 20 godina počela sam se baviti vlastitom produkcijom. S dr. Milovanom Zdravkovićem osnovala sam Balkan Novi Pokret i ohrabrila se da sama kreiram svoje predstave.

Vesna Stanković

Scena: Za monodramu ‘Lina od kamena tvrđa’ ste nagrađeni. Gdje je snaga te monodrame?

Lina od kamena tvrđa je nastala po romanu, u kome je unuk opisivao život svoje bake. Ona je simbol svih žena na svijetu, koje su živjele u ruralnim predjelima, rađale, sahranjivale djecu, slale sinove i muževe u ratove i na kraju shvatile da je na svijetu najtvrđi kamen,a od kamena “tvrđi je samo čovjek“.

Foto: Priv.arhiva Vesna Stanković – uz odobrenje glumice