fbpx

Premijerno 30. siječnja: Projekt Zagrljaji u HNK

Projekt Zagrljaji, koreografsko istraživanje autorice Ksenije Zec

Projekt Zagrljaji, koreografsko istraživanje autorice Ksenije Zec u čijem fokusu je jedna od temeljnih ljudskih potreba: ona za tjelesnom komunikacijom, empatijom i nježnošću iskazivana kroz fizički čin grljenja premijerno će biti održan 30. siječnja u izvedbenom prostoru tonske dvorane kazališta.

Zagrljaji

Projekt Zagrljaji se fokusira na mjeru socijalne distance i nemogućnost tjelesne komunikacije koja izostaje u okolnostima pandemije te je nastao u produkciji umjetničke organizacije 21:21 i Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu.

Zagrljaji

Projekt Zagrljaji je koreografsko istraživanje u čijem fokusu je jedna od temeljnih ljudskih potreba: ona za tjelesnom komunikacijom, empatijom i nježnošću iskazivana kroz fizički čin grljenja a koja izostaje u okolnostima pandemije s fokusom na mjeru socijalne distance i nemogućnost tjelesne komunikacije.

Ako zagrljaj definiramo kao formu izražavanja fizičke intime, bliskosti, simpatije ili ljubavi između dvije ili više osoba, postavlja se pitanje kako zabrana dodirivanja i grljenja utječe na promjene svakodnevnog ponašanja? Da li bez fizičkog kontakta mijenjamo odnos prema poimanju anatomskog krajolika vlastitog tijela? Utječe li zabrana fizičke bliskosti na promjenu kolektivnih rituala slavlja i/ili žalovanja.

Tijekom zagrljaja naše tijelo izlučuje hormon oksitocin, koji inače ima veliku ulogu tijekom poroda i dojenja. Poznat i kao hormon ljubavi, on ima veliku ulogu u stvaranju odnosa među pojedincima, važan je za povezivanje te osjećaj bliskosti i povezanosti koja se stvara u ljubavnim, prijateljskim i obiteljskim vezama.

Imajući to na umu, kao i složenost međuljudske tjelesne komunikacije, koreografkinja kroz temu zagrljaja kreira svojevrsne portrete ljudi koje karakteriziraju različiti tipovi intimiteta, razotkrivajući lepezu naših potreba za bliskošću, koja nam je gotovo neobjašnjivo oduzeta.

Ideja projekta Zagrljaji nastala je mjesec dana uoči eskalacije COVID-19. Projekt se referira na stvarno iskustvo autorice i skupine njezinih prijatelja i suradnika vezano za bolest i smrti njezinog životnog partnera.

Nemogućnost grljenja oboljele osobe spojene brojnim cijevima i žicama na aparate koji postaju uključivi dio integriteta oboljelog, te traženje dijelova tijela koji su dostupni fizičkom kontaktu predstavljaju intimno individualno iskustvo.

Uvođenjem mjera izolacije individualno iskustvo prerasta u kolektivno promišljanje. Sudionici projekta Zagrljaji sudjelovali su u navedenim događanjima i svjedočili posljedicama mjera izolacije koje onemogućuju kontakte u dramatičnim aspektima života kao što su bolest smrt, sahrana i žalovanje.

I intimna, i ritualna grljenja iscjeljuju te se postavlja se pitanje kako nedostatak fizičkog kontakta utječe na potenciranje strahova, tjeskobe i fantazmatskih.

Projekt Zagrljaji
Autorica: Ksenija Zec,
Dramaturgija: Saša Božić,
Izvođači: Petra Hrašćanec, Ema Crnić, Livio Badurina, Krešimir Mikić
Kostimi: Ana Fucijaš
Scena: Igor Ruf
Glazba: Nenad i Alen Sinkauz,
Svjetlo: Bojan Gagić
Fotografija: Nina Đurđević
Producent za UO 21:21: Tena Bošnjaković
Dizajn plakata i knjižice: Oaza

Produkcija: 21:21 i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Foto: Press HNK Zagreb Nina Đurđević