fbpx

In memoriam Fra Bonaventura Duda

Na HRT…

In memoriam: Manji brat – fra Bonaventura Duda snimljen 2009. godine

Fra Bonaventura DudaFra Bonaventura Duda, član Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, preminuo je danas u franjevačkome samostanu sv. Ivana Krstitelja u Varaždinu u 94. godini, 76. godini redovništva i 68. godini svećeništva. Hrvatska radiotelevizija na Prvome programu Hrvatske televizije večeras u 20.53 sati emitirat će dokumentarni film In memoriam: Manji brat – fra Bonaventura Duda snimljen 2009. godine.
Bonaventura Duda bio je jednim od najpoznatijih franjevaca u Republici Hrvatskoj. Čovjek iznimnih darova, zanosni propovjednik Evanđelja, dugogodišnji profesor na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Većinu je života proveo u Samostanu svetoga Franje na Kaptolu u Zagrebu. Smatran je najuglednijim franjevcem na hrvatskome jezičnom području. Bio je teolog, bibličar, professor emeritus Sveučilišta u Zagrebu, prevoditelj, poliglot, pisac i pjesnik, kateheta, pedagog, skladatelj i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU).
Bonaventura DudaRođen je u Rijeci 14. siječnja 1924. godine. Na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1950. godine. Njegov se životni put 1954. godine nastavlja u Rimu, gdje je doktorirao na franjevačkome sveučilištu Antonianum. Od 1964. do 1969. godine bio je redovitim profesorom i pročelnikom Katedre Svetoga pisma Novoga zavjeta. Više je puta bio prodekan, a od 1982. do 1986. dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Umirovljen je 1. listopada 1993., a 9. studenoga 2001. godine na Sveučilištu u Zagrebu izabran je u zvanje professor emeritus. Dokumentarni film In memoriam: Manji brat – fra Bonaventura Duda možete pratiti večeras na Prvome programu Hrvatske televizije (HRT – HTV 1) od 20.53 te putem mobitela, računala i tableta s pomoću multimedijske usluge HRTi.

Bonaventura Duda

Foto: Press