fbpx

Na HTV-u: Izravni prijenos svečane dodjele Oscar 2021.

Oscar 2021.

Hrvatska televizija i ove će godine izravno prenositi svečanu ceremoniju dodjele Oscar 2021., najprestižnije američke i svjetske filmske nagrade. Dodjela će se 93. put održati u Hollywoodu u Los Angelesu u noći s nedjelje 25. travnja na ponedjeljak 26. travnja. Prijenos s početkom u 00.30 sati gledatelji će moći pratiti na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT- HTV1).

Oscar 2021

Komentatori emisije Oscar 2021. su uigrani trojac: Boško Picula – filmski kritičar,sveučilišni profesor, politički komentator i analitičar te autor brojnih filmskih priloga, zatim Nenad Korkut – modni analitičar, glasnogovornik HZZO-a i filmski znalac i Mario Kozina – filmski kritičar i voditelj filmskih programa kina „Kinoteka”. Urednica prijenosa je Branka Papić, a redateljica je Anamaria Corazza.

Ponesite svoju filmsku ljubav, slogan je ovogodišnje svečane dodjele Oscar 2021.- najpopularnijih filmskih nagrada na svijetu, a koja se ove godine održava kao nikada dosad u svojoj gotovo stoljetnoj povijesti.

Oscar 2021

– Ovogodišnja je 93. svečana dodjela Oscara u mnogo čemu jedinstvena u svojoj povijesti, od dvomjesečne odgode do epidemioloških prilika u kojima se priređuje. Od prethodne se dodjele početkom veljače 2020. nije promijenio samo svijet zbog koronavirusne bolesti, nego se uvelike promijenio i način praćenja filmova. Uz niz izvrsnih naslova i ostvarenja američkih i svjetskih filmaša u prethodnom razdoblju, optimizam daje i želja gledatelja da se normalizacijom prilika vrate u kina, iako su digitalni servisi nepovratno promijenili kinematografiju. U svemu tome Oscari i dalje ostaju najpopularnijim veleposlanicima filmske umjetnosti i zabave – izjavio je Boško Picula moderator i jedan od komentatora ovogodišnjih Oscara na HTV-u.

Zbog epidemioloških razloga bit će organizirani i posebni dijelovi dodjele u Londonu i Parizu jer su organizatori htjeli izbjeći hibridni oblik prijenosa ustrajavajući na osobnom dolasku nominiranih i uzvanika.

– Ovogodišnja dodjela donosi sasvim novi produkcijski pristup Svečanoj dodjeli nagrade Oscar koja se od 2002. godine održava u Dolby Theatru arhitekta Davida Rockwella. No ove će se godine dodjela odvijati na dvije lokacije, u luksuznom zdanju Dolby Theatrea i u prostoru najveće gradske željezničke postaje Los Angeles Union Station. Upravo odgoda izazvana pandemijom dala je Akademiji puno više vremena za pripremu showa u novim zahtjevnim uvjetima te producenti Oscara 2021. Redatelj je svečanosti višestruki dobitnik nagrade Emmy Glenn Weiss, dok producentsku ekipu predvodi oskarovac Steven Soderbergh (Traffic)u suradnji s Jesse Collins i Stacey Sher koji najavljuju drugačiji pristup samoj svečanosti dodjele i prijenosu koji će biti inspirirani formom igranog filma – ispričala nam je urednica prijenosa na HTV-u Branka Papić.

A što se tiče nominacija i nagrada te budućnosti filmske industrije, svoje mišljenje otkrio nam je filmski kritičar Mario Kozina.

– Oscari su dosta dobar indikator prevladavajućeg raspoloženja u američkoj filmskoj industriji, o čemu svjedoče nominacije. Inicijative za veću inkluzivnost urodile su zanimljivijim i raznolikijim filmovima u konkurenciji za nagrade, a epidemija Covida ojačala je poziciju streaming servisa u odnosu na klasičnu distribuciju u kinima. Ovogodišnja raspodjela nagrada mogla bi odigrati i značajnu ulogu u načinu na koji će se industrija u budućnosti mijenjati, tim više što su promjene tek uzele zamah i teško je predvidjeti u kojem će se smjeru razvijati. Bit će to zanimljiva dodjela! – rekao je Mario Kozina.

Kao ni prošle dvije godine, kroz svečanost proglašenja dobitnika Oscar 2021. ni ove neće biti voditelja već će svaka kategorija imati svoje najavljivače iz redova dosadašnjih laureata. Među njima će biti i predsjednik Akademije David Rubin.

Prijenos Oscar 2021.počinje kratkim predstavljanjem ovogodišnjih kandidata za nagradu te dolaskom zvijezda na crveni tepih.

Oscar 2021

– S obzirom na okolnosti s posebnim zanimanjem se očekuje kako će produkcijska ekipa složiti crveni tepih. Naime, unazad godinu dana velike manifestacije većinom su zvijezde uključivale u prijenose iz njihovih domova, što s Oscarom neće biti slučaj, što me kao modnog stručnjaka posebno veseli. Drago mi je da je ove godine najveći favorit za glavne nagrade Nomadland, ujedno i film za koji ja navijam. Iako je u zadnje vrijeme teško predvidjeti ukus akademijinih glasača, mislim da će posebno napeto biti u kategoriji najbolje glavne glumice – izjavio je modni analitičar i filmski znalac Nenad Korkut.

Utemeljena 1927. Američka akademija filmskih umjetnosti i znanosti (eng. Academy of Motion Picture Arts and Sciences) svoja je prva strukovna priznanja dodijelila 1929., upriličujući kroz desetljeća jedan od najpoznatijih i najgledanijih događaja u svijetu zabave. A svečana dodjela Oscara produkcijski je projekt američke TV kuće ABC.

Gledatelji će skraćenu snimku dodjele Oscar 2021. moći pogledati i dan iza, u ponedjeljak 26. travnja na Drugom programu HTV- a 21.00 sat.

Foto: Press – Oscar 2021., Renato Branđolica za HRT